Küçük Bir Adımla Başla Ama Başla! - Mustafa Hamamcı

Küçük Bir Adımla Başla Ama Başla!


Malum uzun zamandır İstanbul’da memleketten ayrıyız. Her ne kadar senenin önemli bir kısmında Emette olsam da gurbette yaşıyoruz sonuçta.

Zaman zaman efkar çöker memleketi düşünürüm. Doğayı, suyu, dağları sevdiğimden olsa gerek çaydaki eleyi denen yerdeki evimizin orda hayal ederim kendimi. 

Dedelerden kalma akrabalarımızla yan yana olduğumuz komşuluk ilişkilerimizin çok iyi olduğu bu yerde meşgale olsun diye kendimize yetecek kadar domates biber mısır vs ekeriz. 

Öyle dalmış düşünürken aklıma Mehmet Ali amcamın bir ara yetiştirdiği Hindiler geldi. Mehmet Ali Amcam’ın elinden iş geliyor. Zaman zaman hobi geliştiriyor kendine. O sene de hindi almış, beslemiş. Ben gördüğümde baya büyümüşlerdi, özenle beslemiş. Sonra isteyen oldu kesti verdi/sattı. 

Düşünürken zihnimde birden ışık parladı. Neden olmasın dedim ve araştırmaya başladım. Elinde küçük imkan olan birisi böyle bir iş yapamaz mıydı?

Açtım interneti aramaya başladım. Çok ilginç bir şekilde karşıma Tavşanlı’da hindi yetiştiren biri çıktı. 
Ertesi gün aradım uzunca konuştuk adı Hakan. Yeri Tavşanlı’dan Tepecik’e gelirken sağ taraftaymış. 5000 tane yavru, 700 tane büyük hindi her zaman olurmuş. Uzun zamandan beri yapıyormuş bu işi.

Hakan abi bana maliyetleri anlat dedim. Hindi yavrusu ne kadar, kaç ay bakacağım, bana 1 hindinin maliyeti ne olacak, satış fiyatı nedir? Hepsini sordum o da sağolsun hepsini cevapladı.

Hindi yavrusu 30 TL dedi, 4-5 ay bakmak gerekir toplamda bütün yedikleri ile birlikte bir hindi 100 TL ye mal olur dedi. 
Kesim zamanı geldiğinde kaç kilo olur dedim. Kesildiğinde en az 10 kilo gelir dedi.
Toptan satış fiyatın nedir? diye sordum.
Kilo toptan fiyatı 24-26 TL arası dedi. 

Hesap ettim. 100 hindi yavrusu 3.000 TL. Yetiştirmek için ihtiyaç olan miktar 7.000 TL. Toplam 10.000 TL’lik yatırım ile 15-16.000 TL kazanma imkanı var. Hem de 4-5 ayda.

Haziran ayında alıp Kasım Aralık gibi kesime hazır hale geliyor hindiler. Zaten yılbaşı yaklaştığı için talep de yüksek oluyor.
Böyle bir talep olursa yetiştirmesinden satışına kadar her aşamada ben destek olurum diye ekledi Hakan abi. Bende aktarmış olayım.

Bunları yazmaktaki amacım, bizden hiç bir şey olmaz en iyi yapacağımız iş taşeronda işçi olmak mantığına alternatif üretmek. Küçük bir iş modelinden bile 4-5 ayda asgari ücretin neredeyse 2 katı kazanç elde etmek mümkün. Hem de günde 1-2 saat harcayarak.

Edilgen bir hayat değil kendi kararlarınızı verebildiğiniz bir hayat için adım atın.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
26Haz

Kardeşinin Katili Olma!

05Haz
27Nis
17Nis
05Nis

Sadaka Belayı Defeder