Büyük Salgın İspanyol Gribi - Yusuf ŞAHAN

Büyük Salgın İspanyol Gribi


20. yüzyılın başlarında yaşanan büyük salgın; İspanyol Gribi. 1918-1920 yılları arasında yaşanan bu salgın iki yıl içinde tahmini verilere göre 50 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. En iyimser tahminler ışığında bile düşünülse aynı dönemde devam eden I. Dünya Savaşı’ndan dana çok cana mal olmuştu. 
Doktorlar İspanyol gribine bazı mikro organizmaların yol açtığını ve hastalığın insandan insana bulaşabildiğini biliyordu ama hastalığın sebebinin virüs değil bir bakteri olduğunu düşünüyorlardı. Tedavi imkanları çok sınırlıydı. Düşünün ki dünyada ilk antibiyotik 1928 yılında bulunmuştu. İlk grip aşısının sunulması ise 1940’ları bulmuştu. Daha da hayati olan halkın genel olarak ücretsiz başvurabileceği sağlık hizmetlerinin bulunmamasıydı. Zengin ülkelerde bile hijyen hala önemli bir sorundu. Virüs 20 ile 40 yaş arasındaki erkeklerde çok daha öldürücü oluyordu. Bunun ilk sebebi büyük ihtimalle hastalığın devam eden I. Dünya Savaşı cephesindeki kalabalık askeri kamplarda başlayıp, evlerine dönen askerler tarafından dünyaya yayılmasıydı. Salgın en çok daha yoksul ülkeleri etkiledi.

Günümüzde de tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü ile mücadelede benzer yaklaşımlar İspanyol Gribi ile mücadelede de kullanıldı. Kitle bağışıklığı son evrelerde kazanıldı. Sosyal mesafe önemliydi. Virüsün yayılmasını önlemeye yönelik halk sağlığı tavsiyesi, ürkütücü bir şekilde bugünkü tavsiyeye benziyor: vatandaşlar maske takmayı, sık sık el yıkamayı, hastaların karantinaya alınarak izole edilmesini ve okulların, kamusal alanların ve gerekli olmayan işletmelerin kapatılmasını sağlayan kampanyalarla sağlıklı kalmaya teşvik edildi. Tüm adımlar virüs yayılımını kesmek üzere tasarlanmıştı.

İspanyol Gribi için bir aşı hiç bir zaman bulunamadı. O günlerde böyle bir teknoloji maalesef söz konusu değildi.  Virüs kendisi için daha avantajlı olan evrimsel bir yola geçmiş oldu. Öldürmedi, ağır hastalık yapmadı ve böylelikle daha çok yayılma imkanı buldu. İnsanların bağışıklı sistemleri de bu daha az tehlikeli virüs formuna karşı aşırı reaksiyon vermemeye başladı.

Görüldüğü üzere virüslere karşı elimizde ne yazık ki net silahlar yok. Covid-19 virüsü ile mücadelede küçük adımlar ile normalleşelim, sosyal mesafeye ve temizliğe dikkat edelim, maskelerimizi takalım. İspanyol Gribi gibi Covid-19 salgını da bitecek. Biz bu süreci daha fazla kayıp vermeden ve daha az üzülerek kapatalım. Biraz daha sabır. 

Sağlıklı günlere…
büyük

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Tem

Festivaller ve Şehir Pazarlaması

17Kas

Büyük Salgın İspanyol Gribi

30Ekm
17Ekm

'Bencil' Yardımseverlik!

10Ekm

Paramı Yönetebilirmiyim?