BAŞKAN KOCA'ASIL İŞİMİZ ŞİMDİ BAŞLIYOR'

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Gazetemize 2016 yılı çalışmalarını ve 2017 yılı planlarını anlatan Emet belediye başkanı Mustafa Koca geçmiş yıllarda temelleri atılan çalışmalarda  büyük mesafe kaydedildiğini ve önümüzdeki 2yıl başta alt yapı çalışmaları olmak üzere termal yatırımlarla da Emet’te   yoğun  bir çalışma dönemine girileceğini ifade etti.

            Belediyenin mevcut borcundan, borlu çimento, yüz yüze toplantıları, gerçekleşen ve henüz gerçekleşmeyen projeler hakkında sorularımızı cevaplayan başkan Koca röportajımızla işte Emet belediyesi…

                        ÜLKEMİZ VE MİLLİ İRADEMİZ İÇİN MEYDANLARDAYDIK

            GAZİEMET  2016 yılı Emet belediyesi için nasıl geçti?

            MUSTAFA KOCA;Öncelikle 2016 yılı  ülkemiz için  tarihe kara bir leke olarak geçecek 15 Temmuz süreci yaşadı. Toplumumuzun her kesiminde milyonlarca insanımızı dünyada eşi görülmemiş bir dayanışma örneği göstererek ülkemize ve milli iradesine sahip çıktı. Bizlerde ilk günden itibaren belediyemizin tüm imkanları ile birlikte meydanlarda olduk. Demokrasi nöbetlerinde halkımızla birlikteydik. Meydanlara çıkan halkımıza hizmet verdik.Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2. bir emrine kadar, halkımızla birlikte meydanlardaydık.Nitekim bu meydanımızın adınıda meclis kararı ile 15 Temmuz demokrasi meydanı olarak tescilledik.Allah bizlere bir daha o günleri yaşatmasın. Kendilerini milli iradenin üzerinde gören ve dış destekli vatan hainlerine söz konusu vatan ve bayrağımız olunca nasıl tek vücut olabileceğimizi gösterdik.Halende bu mücademiz devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi sadece askeri kalkışma değil, ekonomik darbelerle iç svaşa çıkartmak için çaba gösteren vatan hainlerine karşı yatırıma, halka hizmete, ve dövizle mücadeleye Tük halkı olarak devam etmeliyiz.

2016 yılı  Emet belediyemiz adına oldukça verimli geçti.Bir yandan geçmişte başlayan ve kanuni süreçlerin beklendiği projelerimiz sonuçlandırılırken diğer yandan,  tamamlanan projelerimizi tek tek hayata geçirilerek ilçemize kazandırıldı.

            GAZİEMET-Kanuni süreçler derken neyi kastediyorsunuz?

            MUSTAFA KOCA; Mesela  2014 yerel seçimleri öncesi başlattığımız Emet göleti çalışmaları AK parti hükümetimizin büyük destekleri ile yine seçim öncesi plan ve proje ihalesine çıkmıştı. Halkımıza söz vermiştik. İlçemizdeki arsenikli su derdini tarihe karıştıracağımıza ve her evde sağlıklı dağ suyu akacağını belirtmiştik.Göletimizin proje yapımı devam ederken bu arada  Bakanlığımız gerekli istimlakları ivedilikle halletti. 2016 Ağustos ayında  proje ihale süreci tamamlanan göletimizi yine hükümetimizin insan sağlığına verdiği önem ve hizmet kararlılığı ile  süreç  tamamlanır tamamlanmaz yapım ihalesine geçti.  Yüklenici firma ilçemize gelerek şantiyesini kurdu. Bu arada yine  2014 sonrası Atık su arıtma tesisimiz proje ihalesi yapıldı. Hamam ayağı denen mevkide 5 milyon tl lik dev yatırım start alıyor.

            GAZİEMET; Emet’in alt yapısı çok eski.Bu konudada geçtiğimiz günlerde kanalizasyon yapım proje ihalesi yayınlandı. Alt yapı komple değişecekmi?

            MUSTAFA KOCA;” Evet, zaten atık su arıtma tesisi  proje ihalesi sonuçlanmak üzere.O sebeple belediye olarak gerekli takip ve çalışmalarımız ile şehir kanalizasyonunu bu tesislere bağlayacak kanalizasyon alt yapımı işleride pojelendirliyor. Kanalizasyon projesi 180 iş gününde bitecek.Ayrıca su şebekelelrimizde projelendirilerek modern elektronik sisteme geçirilecek. Bu çalışmalarda tamamlanınca, Emet ilçemizin kanalizasyon,yağmur kanalları, su şebekeleri komple elden geçirilerek modernize edilecek.

 

           

            GAZİEMET;Uzun bir süreç bizi bekliyor. Ne kadarda tamamlanması planlanıyor?

            MUSTAFA KOCA; Özellikle kanalizasyon ve su hatları değişiminde Emet 3 bölgeye ayrılacak. Vatandaşlarımızıda mağdur etmeden, Emetimizin alt yapısını modernizE edeceğiz. Bu çalışmalar bugünlük yarınlık olaylar değil. Belki önümüzdeki 6-7 yıllık süreçte kademe kademe tamamlanacak.Alt yapı çalışmaları tamamlanıp,Emet göleti vasıtası ile sağlıklı içme suyumuzda çeşmelerimizden akmaya başladığında inşallah, ilçemiz belediyesinin  önümüzdeki 100 yıl   alt yapı ve içme suyu sorunu kalmayacak.

            GAZİEMET; Bu çalışmalar oldukça külfetli.Mali kaynak nasıl temin edilecek?

            MUSTAFA KOCA;Bu çalışmalarımızın yüzde 50’si hükümetimiz vasıtası ile hibe olarak veriliyor. Geri kalan kısmı ise İller bankamız vasıtası ile belediyemizce taksitle ödenecek. Hükümetmiz alt yapı çalışmalarında ciddi destekler veriyor. Şuana  kadar iller bankamızdan da 1 milyon tl ye yakın hibe boru ve çeşitli destekler aldık.

            GAZİEMET; Yeri gelmişken Emet belediyesinin borcu ne kadardır?

            MUSTAFA KOCA; Biz göreve geldiğimize belediyemizin bütçesi 4 milyon TL Borcumuz ise 2,5 milyon tlydi.Yani yüzde 65 borç vardı.Tabi geçmiş belediye başkanlarımız ilçemize hizmet adına borçlanarak yatırımlar yaptılar.Zaten borçsuz yatırım düşünülemez.Bizim dönemimizi de çeşitli yatırımlarımız için borçlanma metoduda uygulandı.  Belediyemizin ağırlıklı borcu vergi ve sigorta olarak devletimizedir. Buda son 20 yıl dan günümüze aktarma ve eklenme ile  gelen borçlardır.Belediyemizin bugünkü blanço hesabı esasına göre  6 milyon vergi ve sigorta, 1 milyon 200 bin tl iller bankası,780 bin tl katık atık, 1 milyon 300 bin tl piyasaya olmak üzere 9 ila 9.5 milyon tl borcu vardır. Özellikle termal konusunda yeni yatırımlar ve hayata geçirilerek gelirlerimizi artırılacak.Devlette kaynaksız borçlanmaya izin yok. O sebele afaki ödenemez bir borçlarda söz konusu değil. Belediye kanununa göre bütçenizin yüzde 30’undan fazla işçi bile çalıştıramıyorsunuz. Borçlarımız bütçemizin altındadır.      

GAZİ EMET, 58 belediye işçisi başka kurumlara geçince personel giderlerinde bir rahatlama oldu. Mevcut işçi sayısı nedir? Geçtiğimiz günlerde yeni sözleşme imzalandı. Kadrolu işçiler zam aldı. Yeni işçiler alınacak mı? Ve taşeron işçiler için ne düşünüyorsunuz?

            MUSTAFA KOCA;Belediyemizde halen 37 kadrolu,63taşeron işçimiz çalışıyor. Biz göreve geldiğimizde kadrolu işçilerimiz asgari ücretten  biraz fazla maaş alıyordu. Şuan kadrolu işçimiz asgari ücretn 2 katı maaş alıyor. En önemliside göreve geldiğimiz günden itibaren işçilerimizin alınteri kurumadan maaşlarını ödüyoruz.Asla bu ay maaşımızı  bu alamadık, çok geç aldık dedittirmedik.Taşeron işçilerimizde de maaşlar çok düşükken yüzde 15 ekstra katkı payı veriyorduk.Sonra hükümetimiz  asgari ücret 1000 tlyken 1300 tl gibi güzel bir zam yaptı. Bu yılda bu rakam 1400’e çıktı. Hükümetimizin taşerona kadro vermesinin ardından belediyemiz taşeron işçi lerin sendikaları ilede oturarak imkanlarımız dahlinide işçimize en iyisini vermeye çalışacağız.Gelirlerimizi artırıp yatırıma dönüştürdükçede mutlaka işçi alımlarımız olacaktır.

            GAZİEMET; 2. dönem görev süresinde hayata geçirdiğiniz projeleriniz nelerdir?

            MUSTAFA KOCA;Yerel yönetim olarak hükümetimizin vasıtası ile ilçemize yapılacak her tür kamu yatırımı için gerekli alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. Yeni hastane,sağlık merkezi arsa tahsisleri, KYK yurdu imar tadilatları,gençlik merkezi imar düzenleme ve ot bedelleri gibi belediyemize düşen görevleri yerine getirerek kamu yatırımlarının önünü açıyoruz. Bunun dışında  2 yıllık süreçte 120 bin metre kare alanda hisarlık şelale ve sosyal tesislerimiz halkın hizmetine sunuldu.Şuandada ihale ile özel bir işletmeciye devredildi. Tesislerimizi  12 ay boyunca açık restorantı,çay bahçeleri ve her şey dahil düğünler ile hizmet verecek. Engelsiz yaşam parkımız en çok rağbet gören sosyal tesislerimiz arasında yerini aldı. Üniversitemize 380 bin tlye kafeterya yapıp,rektörlüğümüze devrederek öğrencilerimizin kullanımına sunduk.Galericiler sitemiz ile şehir içindeki galerilerimizi ilçe dışında modern bir alana taşıdık.Ayrıca galericiler sitemizle ilçemizi bir nevi araba pazarı kazandırmış olduk. Hükümet meydanımızı   modernize edere,park,bahçe ve süs havuzları ile halkımızın hizmetine sunduk.Şehir genelinde 50 den fazla oyun ve spor parklarımızı halkımızın kullanımına sunduk.4. Toki konutlarımız ile ilçemizde dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaya öncü olmaya devam ediyoruz.

         

GAZİEMET; 2 seçim beyannamenizde de kapalı Pazar yeri ve balık pazarı projesi bulunuyor. Henüz hayata geçirilememe sebebleri nelerdir?

MUSTAFA KOCA;Kapalı Pazar yeri ve otopark konusunda projemizini gecikme sebebi çevre yolumuzun tamamlanmamış olmasıdır.Bilindiği üzere çevre yolu yapımında istimlak problemi olması nedeniyle mahkemelik bir durum söz konusu.Çevre yolumuzun yapımına müteakip,şehir garajımızın şehir dışına taşınması ve bu alanda kapalı Pazar yeri ve otopark yapım projemiz vardı. Bu sebeble projemiz beklemede.Ancak mevcut Pazar yerimizi geliştirme adına da bir takım projeler geliştiriyoruz. Balık pazarı içinse eski sanayi yolu üzerinde tespit edilen alanda 2 katlı bir Pazar yapma projemiz var. Burada da istimlak çalışmamızı yürütüyoruz. Alt katı balık pazarı,üstü ise yoğurt ve peynir pazarı olarak dizayn edilecek  projemizi de kısa sürede hayata geçirmek için çalışıyoruz.

 

            GAZİEMET; Borlu çimento konusu bir ara Emet gündemine oturdu. Vatandaş arsa verdi, parasını alamadı. Ve henüz yatırım gerçekleşmedi. Nedir bu borlu çimento mevzusu?

            MUSTAFA KOCA; Özel bir yatırımcı Emet ilçemize borlu çimento fabrikası kurmak istediğini belirterek belediyemize geldi. İlçemize yatırım düşünen herkese yaptığımız gibi yerel yönetim olarak gerekli kolaylıkları göstereceğimizi bu yatırımcımıza da söyledik.Kendileri fabrikanın kurulacağı alanda, belirli sürede yapılmak şartı ile tarlalar aldı. Fabrikanını fizibilite raporlarını tamamladı.Vatandaşlarımızdan belirli süre  şartlı aldığı tapular eğer yatırımı gerçekleşmezse vatandaşımıza geri dönecek. Ama yatırım derseniz, özel sektörün yatırım yapmasını teşvik edebiliriz ama dikte edemeyiz.. . Borlu çimento yapılmasa bile şuan Emet ilçemize farklı yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımıza gösterebileceğimiz,mevzi imar planları ve alt yapıları tamamlanmış sanayi alanlarımız var.Bununda ilçemiz adına kazanç olduğunu düşünüyorum. Bakınız Emet esnaf odamız yeni sanayi sitesi yapmak istediğini söylediğinde gerekli kolaylığı belediye olarak sağladık. Belediyemize ait araziyi, kanuni rayiç bedellerde kendilerine tahsis ettik. Alt yapı çalışmalarında destek verdik,vermeyede devam edeceğiz. Şuan burada 87 adet sanayi dükkanımız yapılıyor. Her zaman diyoruzki,yatırım yapmak isteyenlere kardeşleri ne kadar yardım ederse bizlerde Emet belediyesi olarak yardım ve desteğe hazırız. Yeterki ilçemize yatrım yapıp hem ekonomimize hemde istihdamımız katkı sağlasınlar.

 

            GAZİEMET; Bir ara yüz yüze toplantıları yapılıyordu. Şuan yapılmama nedeni nedir?

            MUSTAFA KOCA; Yüz yüze toplantıları her zaman yapılabilir. Önümüzdeki dönemlerde de yapabiliriz. Ama bu toplantılar halkın sorunlarını anlatmaktan çok basın toplantıların dönüşüyor. Bizler ise makamımızda oturup vatandaş bize gelsin derdini anlatsın diye beklemiyoruz. Bizzat gerek esnaflarımızın,gerekse yaşlı,kimsesiz, engelli, vatandaşlarımızın ayaklarına giderek sorunlarını yerinde görüp çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz.Muhtarlarımızla sık sık bir araya gelerek sorunlarını dinliyor mahallelerinde sorunları birlikte inceliyor ve çözüm için uğraşıyoruz.

GAZİEMET; 2016 yılında Emet belediyesinin sosyal projeleri ile gündemde olduğunu gördük.Bu konudaki görüşlerinizi alabilirmiyiz?

MUSTAFA KOCA; Emet belediyesi olarak 2016 yılı başında başlattığımı sosyal projelerimiz ile vatandaşlarımızın yaşamalarına dokunduk. “Hoş geldin bebek” projemiz ile yeni doğan bebeklerimizi ve ailelerini; “Bir ses bir nefes ” projemizle yaşlı ve hasta vatandaşlarımızı;Eren aşı projemizle cenazesi olan vatandaşalrımızın üzüntüsünü paylaşma ve destek verme “Emet belediyemiz ile Yalnız değilsiniz “ projemizle de özel çocuklarımız ve ailelerini ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Projeler kapsamında ekiplerimiz özel çocuklarımız ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek yalnız olmadıkları mesajlarını verip,hayatlarını kolaylaştırma adına gerekli desteği sağlıyoruz. Belediyede makamda oturarak halkın bizlere gelip sorunlarını aktarmasını beklemiyoruz. Bizzat ayaklarına giderek onların yaşam koşullarını yerinde görüyor ve elimizden geldiğince yaşamlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Yeni bebeklerimizi ziyaret, evlenen çiftlerimize ilk hediyelerin vermek gibi çalışmalarımızla halkımızın mutluluklarına ortak oluyor, özel çocuklarımız, hasta vatandaşlarımız, yaşlılarımız ve bakıma muhtaç, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı ziyaret ederek te yanlarını da olduğumuz göstermek istiyoruz. Halkımızında büyük ilgi gösterdiği sosyal projelerimizi aynı kararlılıkla devam ederek,vatandaşlarımızın yaşamlarının her anında yanlarında olmaya devam edeceğiz” Özellikle engelli çocuklarımız konusunda ilçemizin bir eksiğini fark etmiş olduk. Bu konuda eğitim veren bir okula acilen ihtiyacımız var. Bu konuda üzerimize düşeni fazlası ile yaparak ilçemize bir eğitim ve rehabilitasyon merkezi açılması için gayret göstereceğiz

            Ayrıca kurduğumuz Emetbelediyespor ile 130 dan fazla çocuk ve gencimizin futbol,basketbol ve voleybol gibi branşlarda spotif faaliyetlerde bulunmasına katkı sağlıyoruz.Spor yapmak isteyen gençlerimize malzeme desteği sağlarken, profesyonel eğitmenlerimizle sağlıklı spor yapmalarına katkı sağlıyoruz.

            Vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultunda dini günlerimizde  Nihat Hatipoğlu, Mustafa Karataş,Ömer Döngeloğlu gibi hocalarımızı halkımızla buluştururken; 3 eylül günlerinde v gençlik şölenlerinde ünlü sanatçılarımızı da ilçemize getirerek halkımızın yaşadıkları şehirlerinde sosyal faaliyet gerçekleştirmelerine katkıda bulunuyoruz.Ramaza ayında halkımızla toplu iftarla bir araya gelerke manevi coşkularımızı paylaşıyoruz.

 

 

            GAZİ EMET; Peki bundan sonraki hedeflerimiz neler? Termal tesisler, ve diğer projelerinizi özetleyebilirmisiniz?

            MUSTAFA KOCA; Önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi bundan sonra önceliklerimiz termal zenginliklerimiz. Bilindiği üzere Emetimizin bir yer altı sıcak su haritasını çıkartıyoruz. Tespit edilen kaynakların gaz ölçümleri yapılmıştı.Şimdi 2. gaz ölçümleri yapılıyor.Bu çalışmalar tamamlanınca Emetimizin termal kaynakalrı ve rezerv durumları raporlaştırılacak. Gerek şahıs gerekse kamu arazilerindeki kaynaklar veri haline getirilecek. Termal yatırım yapmak isteyenlere her türlü kolaylık sağlanacak.Belediyemizce  projelendirilen  erkek ve bayanlar için  yüzme havuzları ve yeni apartların yapımlarında istimlakları tamamlamada sona gelindi. Bu tesislerimiz yani bir nevi termal tatil köyümüz ama belediyemiz kaynakları ile ama yap işlet devret modeli ile ilçemize kazandırılacak. Bir yandan  termal otelimizin gelişimi diğer yandan apart turizmi yatırımları ile Emet’in termal turizmde söz sahibi olması için yoğun bir çalışma içine gireceğiz.

Kapalı Pazar yeri için mevcut Pazar yerimizdede bir dizi düzenlemeye gidebiliriz. Nihai amacımız  ilçemize bir kapalı Pazar teri ve ayrı bir balık pazarı kazandırma. Balık pazarı konusunda eski sanayi yolundaki alanda istimlak çalışmamız sürüyor.Yeniceköy Yeşliova mevkiinde 11 dönüm arazinin Hayvan pazarı yapımına tahsisis için kara alınırken, resmi yazışma ve müracatlar yapıldı.Avrupa standartlarında hizmet verecek. Projede küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için ayrı girişler, padoklar, ortak mezat alanı, yem satış ünitesi, karantina bölümü, kesimhane ,gübre silaj çukurları, kafeterya, ve dinlenme salonları olan ir hayvan pazarı kompleksi için çalışıyoruz. Bölgemize içersinde enaz 150 büyük baş, 350 küçükbaş hayvanın barındırabilineceği, modern kesimhanesi de bulunan bu tesisi kazandırmak için yoğun bir çalışma içindeyiz.

            Sosyal projelerimizde aynen devam edecek ve halkımızın her anında yanlarında olmaya gayret göstereceğiz.

GAZİEMET;Son olarak eklemek istediklerinizi alabilirmiyiz?

MUSTAFA KOCA; Geçmişten bugüne hayata geçirdiğimiz ve  planlamalarınıda adım adım  yaptığımız projelerimiz ile sadece bugünleri değil,geleceğin Gazi Emet’in çalışıyoruz. Belediye demek alt yapı demek. Bu amaçla ilçemizin kanalizsyon,su,yağmur kanalları,atık su arıtma tesileri,Emet göleti ile ilçemizin 100 yıl sonrasına kadar rahat halka tüm alt yapılarını modernize etmiş bir eser bırakmak istiyoruz. Tabi belediyeler için alt yapı çalışmalarına paraları yerin altına gömmek gibi anlayışta görenlerde oalbilir. Ama biz asla popülist bir hizmet anlayışı gerçekleştirmiyoruz. Bilakis alt yapımızı modernize ederken, şehrimizi güzelleitşrme,halkımızın sosyal yaşam alanlarını genişletme, ekonomik ve istihdam alanında önderlik etme adına projelerimizi tek tek hayata geçiriyoruz. Emetli termal sağlık turizminin hatırı sayılır yerlerinden yapmayı hedef belirledik. Ve bu konudada sağlam ve ileriye yönelik güçlü adımlar atıyoruz. Allahın izniylede bunları gerçekleştirerek, ilçemizin makus talihini değiştireceğiz.

            Belediye olarak gerek belediye alt ve üst yatırımları ve projeleri,gerekse kamu yatırımları adına daima desteklerini gördüğümüz Ak parti hükümüetimize, Emet söz konusu odluğunda her zaman bizlere destek veren Kütahya Milletvekillerimize, geçmişten bugüne hizmetlerimizde Emet için görev almaktan kaçmayan il ve ilçe teşkilatlarımız başkan ve yönetimlerine teşekkür ediyorum. Halka hizmet için görevimize devam ediyoruz. Ve diyoruzki sıl işlerimiz yeni başlıyor..Tüm halkımıza sevgi saygı ve muhabbetlerimizi sunuyoruz.

            Vatandaşlarımız her türlü problem,öneri ve talepleri için gönül rahatlığı ile bizlere gelebilirler.Kapılarımız halkımıza daima açık. Bana bu imkanı veren Gaziemet gazetesi sahip ve yöneticilerinede teşekkürlerimi sunuyorum.

            Son olarak vatandaşlarımıza anayasa çalışmaları hakkında görüşlerimi ifade etmek isterim. Türkiye alternatifleri oldukça fazladır. Bu ülkenin çok güçlü bir lideri var, çok güçlü bir başbakanı var ve Cumhurbaşkanına ve başbakanına inanan büyük bir halk kitlesi var.  Yeni anayasa çalışmaları ilede bunun devam etmesi ve geçmiş yıllarda yaşanan Türkiye’nin bu hükümet sistemi kargaşasına bir son vermek ve Türkiye’nin istikrarlı kalkınma hamlesi için yapılmış bir değişikliktir.Türkiye artık  bölgemizde güçlü bir devlettir.. Ülkenin istikrarı ve geleceği için Türkiye’ye özgü, daha demokratik olan bir sistem hayata geçirilecektir. Bu amaçla anayasa değişikliği çalışmalarına sonuna kadar destek vermek  vatandaşlık görevidir.

RÖPORTAJ ERCAN KOLKU

GELECEK SAYI  KONUĞUMUZ İLÇE KAYMAKAMIMIZ MAHMUTHAN ARSLAN

            

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN