Ercan Kolku

Ne Bor'u Kardeşim!

Ercan Kolku

Emetbora 106 işçi alınacak… Bunların sadece 16 tanesi lise mezunu Kimya…

Emet’in kimya aşkı geçmişe dayanır.Emetbora işe girmek için Kimya çıngınlığı15 yıldır sürer.

Bakınız 2011 de yaptığımız haberde Mesleki açık öğretim lisesi Kimyaya yazılmak için 700 den fazla gencimiz  çok programlı lise önünde sabahlamıştı. 360 kontenjan vardı.  Diğerleride 1 yıl sonra… Ondan sonra artarak devam etti.

Dönemin  Etimaden  işletmeleri genel müdürü Orhan Yılmaz Emet ziyaretinde röportajımızda demiştiki;” Herkes kimya okumasın yeni fabrikalar yapılacak. Elektrik,metal,motorlu araçlar vs ileride daha çok alınacak”

Bunu defalarca duyurduk. Hatta Eti maden kendime yetişmiş eleman gücü yetiştiriyorum diye Emet’e Endüstri meslek lisesi kursun diye defalarca makale yazdık.

Yazılarımız üzerine 04.08 2011 tarihinde dönemin Kütahya il milli eğitim müdürü sayın Coşkun Esen   gazetemize açıklama göndermiş ve demiştiki;”Etimaden’in   Emet’e endüstri meslek lisesi  kurması için yazılar yazmış, ancak hazine izini vermediği içi yapılamayacağı cevapları gelmiştir” 

Dönemin hazine bakanı kim derseniz o dönemede de ülkede ŞİMŞEK’ler çakıyordu”

Nyese belki de yanlış yapıyoruz. Bor madenimiz var diye  herkesi Kimyacı yapıyoruz. Ama bizim Kimya macerası ilçenin 1985 yılında yaşadığı Çilek tarlaları hikayesine dönmeye başladı;

EMET’TE ÇİLEK Mİ?

Sene 1985…
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden bir grup öğrenci ve öğretim elemanı Emet’e  gelir. Dönemin Kaymakamına çıkarak ilçemizde çilek üretimi ile ilgili inceleme yapmak üzere geldiklerini belirtirler.
Çilek deyince herkeste bir şaşkınlık tabii ki… Çilek ilçede o kadar çok üretilen bir meyve değildir. Bir kaç dönüm yerde üretim yapan birkaç vatandaşımız vardır. Bu bilgi kendilerine iletilince şaşırma sırası İlçeye gelen heyete gelir.
“Nasıl olur ? Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre, neredeyse Emet’in yüzölçümünün yarısına yakınında çilek üretimi yapılmakta..!”
Emet yüzölçümünün yarısı…
Giden belde ve köyleri bir yana bırakın, bugün için bile yüzölçümü 1.406 km2 olan bir yerleşim yerinin yarısı çilek üretiyor.
Yanlışlık var ama nerede ?
Neden sonra işin doğrusu anlaşılır.

Her yıl Bakanlıktan gelen yazılarla ilçede bulunan dağ faresi, yaban domuzu sayılarına kadar rakam isteyen dandik bir istatistik veri kâğıtları vardır.Dağ faresini kim çıkıp sayabilmiş ?Üretim dekolteleri falan… Ya da kim sayabileceğini iddia edebilir ? Ama mevzuat işte. Yaz kafana göre bir rakam. Ama 100 de, ama 1500… Fakat her yıl yapıldığından ezber bozan ol, rakamlarla hafif oyna, artır veya azalt.


Emette’de 1985’ten çok çok önce veriler yazılmış; “Bu sene 20 dönüm yerde çilek üretimi yapıldı. Seneye 20 az, yaz 50 dönüm alanda çilek üretimi yapıldı. Bir dahaki sene üretim artı, 100 dönüm oldu.”
Her sene katlayarak bu rakam artıyor.
Ve dönemin müdürleri nasıl yazdıysa 80’li yılların sonunda rakam ilçenin yüzölçümünün yarısına ulaşmış. Haliyle Bakanlık, toprağın yapısı, üretilen çileğin kalitesi, üretimi artırma adına yapılması gerekenler vs, fakülte aracılığıyla işe el atmış.
Sonuç; birkaç dönüm yerde zevkine üreten var. Ama çok da lezizdir haaa !

Düzgün yapılsa    devletlerin büyük işine yarayacak olan İstatistik  bilimi Ülkemizde bizim Tüik verileri gibi  haller alır daima…
   Halkın istatistik veirleri ise kulak dolma bilgilere endekslidir;” Ohooo eskiden tee buralara kadar üzüm bağlarıydı, Bursaya ağda satardık… Her evde 2 kişi üzümden adam oldu.Emet güveç kabını almak için dışardan  kuyruk olurlardı.Bugün hala güveç kablarına Emet güveci yazanlar vardır “ gibi uzar gider.

    İlçede zihinyet değişişmeli… Termal başta olmak üzere,çocuklarımızı daha farklı alanlarda yetiştirmelimiyiz diye düşünme zamanıdır.

Ama deidkya önce  Emette zihniyet değişmeli,

Yoksa kurduğumuz çilek seralarını bile Etimadene istimlakla satıp işe girme peşine düşersek,hem madenleri hem ömrümüzü ayıklamaya devam ederiz!

Yazarın Diğer Yazıları