Arsenikli Emet! - A.Kadir Ekmekçioğlu

Arsenikli Emet!


GÜNÜN SÖZÜ: Emet’in kaderi böyleymiş.
Yıl 1990 lı yıllar. İlçemizde görev yapan hükümet tabibi Dr.Serdar Farmaka bir gün;"

Kadir bey Emet şebeke suyu ile yüzümü yıkadığımda suratımda gerginlik oluşuyor.Acaba suda kireç oranı fazlamı ki ?"dedi.

Bende olabilir demiştim.Serdar bey Emet içme suyunu İzmir de tahlil ettirmiş ve suyumuzda standartların üzerinde arsenik olduğunu söyledi.Arsenik ise başta kanser ve bazı hastalıklara neden olur demişti.

Bunu ajans da haber olarak kullandım.Haberim Türkiye genelinde haber oldu.Bunun üzerine onlarca Tv. ve gazeteciler Emet’ e gelerek haber yaptılar.Ayrıca bilim adamları da geldiler.Çalışmalarında birçok yerden insanlar,hayvanlar ve bitkilerden doku örnekleri aldılar.İlçede ve özellikle İğdeköy de arsenik oranı daha fazla çıkmıştı.

Köprücek su kaynaklarımızda ise yazın arsenik oranı yüksek kış ve yağışlı dönemlerde oran azalıyordu.Şimdi Köprücek den içme suyu ilçeye verilmiyor. Yine bilim adamları arsenik sadece içmekle değil arsenikli su ile sulanan sebze ve meyvelerden de vücudumuz arsenik aldığımız söylenmişti.Hülasa 33 yıldır Emet arsenikli yaşamaktadır.Olayın tek sevindirici yönü şifalı termal sularımız da yapılan tahlillerde arsenik çıkmadı.

Yaptığım araştırmada dünya bilim adamlarınca yapılan araştırmalarda Bangladeş ve Emet en fazla oranda arsenik olan iki yer.
Emet Bor işletmesi Gazi Mustafa Kemal mesleki ve çevresel hastalıklar hastanesince yaptırılan tahlillerde 0-35 arseniğin  normal ölçüldüğü ancak bu raporda yapılan tahlillerde 100-200 ve 1000 nin üzerinde olduğundan daha fazla olduğu ve makinanın 1000 den fazla değeri ölçememesi yetkilileri korkutmuştur.
Yıllardır bu içme suyu için maalesef gerekli önlemler alınmadı.Şimdi belediye başkanımız sayın Hüseyin Doğan Sorgun göletinden arseniksiz içme suyu temini için yaptığı çalışmalarda sona geliniyor.
ÇİLESİ BİZİM SEFASI BAŞKALARININ
Emet ilçemizdeki Bor madeni dünyada en fazla Bor cevheri olan yer. 1958 Yılından bu güne devletimize büyük gelir getiren madenimize maalesef dışarıdan işçi alındı.Bunların ilçe ekonomisine hiç katkıları yok.Sayın siyasetçiler,yetkililer ilçem ve gençlerimiz için sizden ricam arsenikli ilçede yaşayan işsizlerimize burada iş verin.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
10May

Hayra Alamet Değil

25Nis

Büyüklük Sizde Kalsın

06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler