İsraf ve Tasarruf - A.Kadir Ekmekçioğlu

İsraf ve Tasarruf


GÜNÜN SÖZÜ: İktisat eden zenginleşir,israf eden de fakirleşir.
Tutumlu olmak israfı önlemenin kuralıdır.Tasarruf yapmayanlar ileride büyük sorunlarla karşılaşabilirler.İsraf eldeki bir şeyin gereksiz yere fazla kullanılmasıdır.Tasarruf her hangi bir konuda yeterli olacak seviyede kullanılmasıdır.İhtiyaç duyulandan fazla her şey israfa girer.
Başlıca israflar ise;zaman israfı,nimet israfı,mekan israfı ve eşya israfıdır.
İnsanlar maddi ve manevi her şeyin israfını yapabilir.Her şeyi yeterince kullanmak israfı önlemekte önlemekle en etkili durumdur.Hayatımızda bu gibi durumlar yasakta gereksiz fazlalıklara dikkat edelim.Özü; her şey olması gereken seviyede olmalı.
Tasarruf ne anlama gelir.Yarınlarımız için önemli kaynakların idareli tüketilmesidir.Aksi takdirde bir gün tükenecek ve geri dönüşü olmayacak suyumuz azalır,toprağımız verimsizleşir.Kullandığımız vazgeçilmez olan maddelerin tüketimine dikkatli davranma gereği kadar kullanma,idareli tüketime tasarruf denilir.Yaşam kaynaklarımızın hoyratça
kullanılması sonucu kaynakların tükeneceği kaçınılmaz bir sondur.İnsanlar yaşam kaynakları olan maddeleri bilinçsizce tüketirken de çevreye de zarar vermemeli.
Bizler yaşam ve doğal kaynaklarımızın hoyratça kullanılması bunların tükenmesi sonucu bedelini bugün bizler,yarınlarda ise çocuklarımız ve torunlarımız yaşayacaktır.
BU GÜNLER O GÜNLER DEĞİL
Bunun yanında günümüzde başta temel gıda maddeleri dahil her şey ateş pahası oldu.Bugün aldığımızı yarın ayni fiyata alamaz olduk.Haliyle ister istemez tasarrufa yöneliyoruz.Ama ekmek ve su israfında değişen bir şey yok.Hala çöp konteynerlerine ekmek atanlar var.Elektrik lambalarını boşuna yakmayınız.Her yerde su israfımız devam ediyor.Ne olur muslukları açık bırakmayalım.
Bu konuda bir de ayet vardır.Ey ademoğulları yiyin,için israf etmeyin buyrulur.
OKURLARIMDAN
Mevsimsel olarak günler kısaldı.Geceler ise uzadı.Dolayısı ile kamuda ve özel sektörde
çalışanlar alaca karanlıkta mesailerine başlıyorlar.Okullarda durum farklı değil.Bu en fazla öğrencileri ve velileri olumsuz etkiliyor.Öğrenci velileri çocuklarını tek başına yollayamadıklarından kendi nezaretlerinde okula getirip,akşamüzeri ise okula almaya gidiyorlar.Çok sayıdaki veli bu şartların yanında ilçe merkezinde sayıları hayli fazla olan ve sürüler halinde cadde ve sokaklarda dolaşan sahipsiz sokak köpeklerin öğrencilere ve kendilerine saldırmalarından yakınıyorlar.Bu önlenmezse önümüzdeki günlerde açlık nedeni ile köpeklerin kendilerine saldırma endişesindeler.Bunu yazmamı ve yetkililerinde yasal önlemler alarak gereğini yapmasını istiyor.Bir okurum ise; bu ilçede sokak hayvanları doğal ortamda yaşayacaksa bizler Emet’i terk edelim veya bizi başka yere taşısınlar.Sokaklar tamamen onlara kalsın diyor.Bir okurumda kış nedeni ile çöp konteynerlerine kızgın kül atmaları konusunda uyarıcı olmamı istiyor.Haklı ve doğru bir istek.
 

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Ahmet Çağlar | 02 Kasım 2022 10:46

    Değerli ağabeyim, her zamanki gibi memleket meseleleri ile ilgili bam teline basan bir konuyu daha ele almışsın.Malum ben de gurbetçi hemşehrilerinizdenim.Samsunda oturuyorum Maalesef çok arzu etmekle birlikte seneden seneye Emet'imize gelebiliyorum .Ve çölde vahâ ararcasına olumlu gelişme örneklerini görme iştiyâkı ile gözlemleme yapıyorum.Bu sene hemen gözüme çarpan manzara "sokak köpekleri" Her sokakta değil neredeyse her kapı önünde başıboş ,sahipsiz köpekler.Anlıyorum ki kulakları küpekli Yani kontrol altındalar,aşıları yapılmış,envantere girmişler.Emet'imizi de pek benimsemişler.İnekler Hindistan'da ne ise adeta bunlarda Emet'te o statüdeler.Ancak ne yazık ki bunlar netice de aç kalınca,açıkta olunca ne olacak? Netice de seven var,korkan var? Kendini koruyabilecek olan var,çocuk,yaşlı olan var.Maalesef olumsuz durumda bu mahlukların sorumlulukları yok.Yani sokak hayvanlarının yaşam özgürlükleri herşeyin (insanlarımızın da ) üzerinde mi? Barınak (ruhsat eksiklikleri giderilerek) ile sahipsiz hayvanlara sahiplenilmiş,insanlarımız da korkusuzca Emet'te yaşayabilecekler mi acaba. Bilmem..Umarım seneye geldiğim de hallolur bu mesele .Herkese selam ve muhabbetlerimle..

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!

30Kas

Heyecan Dorukta