Külfeti Bize,Nimeti Kimlere? - A.Kadir Ekmekçioğlu

Külfeti Bize,Nimeti Kimlere?


GÜNÜN SÖZÜ:Emet ne zaman Kuveyt olacak?
1957 yılında MTA adına çalışan Alman jeolog Dr.Gawlik tarafından Emet ilçesi Espey mevkiinde ve Hisarcık ilçelerinde bulundu.O yıllarda babamın da dostu olan Alman jeolog babama;”Mehmet bey burada Bor madeni bulduk.Emet Kuveyt gibi çok zengin olacak” dediğini hatırlıyorum.
Bu madenin bir bölümünü  Espey bölgesinde özel sektör maden çıkardı.Özel sektör bölgede madenin kolay ve masrafsız çıkarmak için  çalıştığını iyi biliyoruz.1979 yılında dönemin başbakanı Bülent Ecevit d enerji ve tabii kaynaklar bakanı olan Deniz Baykal döneminde Bor madeni devletleştirilerek asrın madeni artık devlet kanalı ile işletilmeye başlandı.
Buralarda çalışan içiler ise hep yöreden alınmıştı.Yıllarca Eti maden tarafından işletilen Emet’te yaklaşık beş bin yıllık yetecek Bor cevheri var.O yıllarca Bor’u kullanıldığı alanlar fazla bilinmiyordu.Şimdi ise Bor Asrın madeni.
Kullanıldıkları alanlar ise;cam,elyaf,optik ve teknik cam endüstri,sır ve emaye üretimi,boya,diğer kimyasalların yapımı,seramik,gübre yapımı,fotoğrafcılık,ilaç sanayi,deri,kozmatik,sabun,detarjan sanayi sektörü,ve nüklüer uygulamalar.Uzay araçlarının üzerinin kaplanması,ısı yalıtım,pil,yanmaz kumaş,çelik yelek,askeri tank zırhkları imalatı.Araç yakıtı,çimento sanayii gibi her alanda kullanılmaktadır.Dünyamızda tükenmekte olan akar yakıttan sonra Bor dan yapılan enerji ile bugün araçlarda da yakıt olarak kullanılmağa başlanmıştır.
Bunlar bugün bilinenler.İleride teknoloji gelişince daha yeni kullanım alanları olacaktır.
Gelelim asıl konuya.Her sanayi tesislerinin  az veya çok çevreye zararı vardır.Bunu kimse inkar edemez.Ama kamu oyunu paniğe sevk etmemek için teferruata girmek istemiyorum.
Hal böyle olunca Bor fabrikamıza işçi alımlarında Emet ve Hisarcık ilçelerinden işiçi alınmasına ağırlık verilmelidir.Hatta yöremizin kalkınması için işci servislerinin kaldırılması Emet ve Hisarcık halkının başlıca istekleridir.
Son yıllarda Emet çevresinde tarım alanlarında sebze ve meyvelerde olgunlaşmadan kararma ve çürümeler olduğu yöre çiftçilerinde dile getirilmesinin fabrika ile ilgisi olup olmadığının araştırılması isteniyor.
Özellikle yöre gençleri fabrikanın üretim kapasitesi devamlı arttığından ve ileride buraya kurulucak Borkarbür fabrikasında çalışacak çeşitli branşlarda eleman yetiştirmek için meslek okulları açılması başlıca isteklerdendir.Haydi tüm siyasiler bu sese kulak veriniz.
HAYIRLI RAMAZANLAR
Onbir ayın sultanı ramazan ayı başladı.Bu mübarek ayda yapacağımız tüm ibadetlerimizi Yüce Allah’ımız kabul etsin.Bu ayın bereketi hepimizin üzerine olsun.Her zaman olduğu gibi özellilkle gıda fiyatları bu ayda artıyor.Özellikle AVM lerde görülen fahiş fiyat artışlarının ilgililerce sık sık araştırılması isteniyor.
YARALARIMIZI BİRLİKTE ÇÖZELİM
Fitre,zekat ve bağışlarınızla depremzedelere ve gençlerimizin havacılık eğitimlerine destek olalım.THK bu fitre,zekat ve bağılarınızın % 60 depremzedelere,%40 da gençlerimizin havacılık eğimlerinde kullanılacaktır.Bu nedenle THK olarak her köyde muhtarlıklarımıza ve okullara bağış zarfları gönderilmiştir.Ayrıca bağışta bulunmak isteyenler THK Emet şubemizden ve iş yerimden yardım zarf temin edebilirler.
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!

30Kas

Heyecan Dorukta