Zurnanın La Deliği - A.Kadir Ekmekçioğlu

Zurnanın La Deliği


GÜNÜN SÖZÜ:Herkes bir yerde haddini bilmeli
Halk arasında sıkça kullanılan bir sözcüktür Zurnanın La  Deliği.Zurnanın son deliğine laf genelinde La deliği denir.Bazıları bu deliğin işe yaramadığını söylerde ama son delik Fa sesi verir.
Toplumda saygınlığı ve değeri olmayan önemsiz konumda bulunan kimseler için kullanılır.Bu tip insanlar halk arasında  bu gibi insanlarsa sen zurnanın son deliğisin,sana laf düşmez diye kullanılır.Ayrıca böyle kişilere genelde gereksiz şeyleri betimlemekle kullanılan bir deyimdir.Yine bu söz saygınlığı olmayan,önemsiz bir konumda bulunan  kimseler için söylenir.Sen zurnanın son deliğidir.Sana laf düşmez.Lafın geçmediğine  göre.Birisi sizi kızdırdığında sana cevap vermeye dahi gerek yok duymuyorum.Çünkü sen zurnanın la deliğisin denilir.
Bazen de yapılmakta olan işi en hassas,en önemli ,en can alıcı yeri olarak da kullanılır.Olayların tahammül sınırını aştığı noktalarda anlamına  gelebilen deyimdir.
Yine bu deyim yapılmakta olan işin en hassas ve en önemli en can alıcı noktası zurnanın  zırt dediği yer deyimi de örnek cümledir.
Günümüzde bazıları hiçbir bilgisi olmadığı bir çok konuda olur olmaz her konuda çok şey biliyormuş gibi olur olmaz konuşuyor.Bu gibiler kendinde bir keramet varmış gibi toplum içinde ahkam kestikleri için bunlara haydi oradan sen zurnanın la deliği dahi değilsin diye eleştirilir.
ESKİSİ GİDİYOR YENİSİ GELİYOR
Önümüzdeki günlerde bir yılı daha geride bırakarak yeni bire yıla giriyoruz.2022 yılı dünyamızda Korana virüsü başta olmak üzere birçok hastalıklarla dolu bir yıldı.Dünyanın bir çok yerinde savaşlar yaşandı.Birçok ülkedeki insanlar ülkelerindeki olumsuzluklar nedeni ile başka ülkelere sığındılar.Bu  göçler nedeni ile ülkemiz dünyada en fazla göçmen alan ülkelerin başında geliyor.Bu durum ülkemizin geleceği açısından iyi değil.
2023 yılına adım atacağımız bu günlerde inşallah yeni yıl ülkemiz açısından iyi olur.Allah ülkemizde huzursuzluklar yaşamayız.Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimi ile yurtta sulh,cihanda sulh yılı olmasını diliyorum.
Bu vesile ile tüm okurlarımın da yeni yıllarını kutluyorum.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!

30Kas

Heyecan Dorukta