Aydınlanma ve Aydınlatma Her Dönemde Pahalıdır!!! - Ercan Kolku

Aydınlanma ve Aydınlatma Her Dönemde Pahalıdır!!!


Hükümetler insanların yaşamlarını kolaylaştırmak,kaynakları etkin kullanarak onların refahını yükseltmek için vardırlar.
    Vatandaşlar yetki verdikleri hükümeti ödedikleri vergilerle de destekleyerek yol,su elektrik, sağlık,eğitim,,asayiş gibi konularda  hizmet vermelerine katkı sağlarlar. Türkiye gibi ülkelerde yediğinizden,içtiğinizden hatta …. yürüdüğünüzden vergi alınan ülkelerde  ise yaşam katma değerlidir!

Gelişmiş ülkelerde, refah düzeyi ekonomik piramitlerle gösterilir. Piramitin en üst kısmı ve en alt kısmı ne kadar az,orta kısım ne kadar genişse,bu durum  sizin gelişmişliğinizi gösterir. Çünkü piramitin ortası genel halkı gösterir.En üst tabaka belirli zengin kesimi,en alt sınır ise yoksulluk sınırının altı.( Ülkemizin şuan yukarıdaki tabloda hangisinde yer aldığının değerlendirebilirsiniz.)
    Şimdi siyasi kaygılardan uzak bizim piramitin alt kısmına emeklisi,memuru,işçisi, esnafı dolmaya başladıysa bir yerle çok ciddi hatalar var demektir. Orta kesim neredeyse yok olmuş,üst tabaka milletin ‘A’ sını seven ve yanına koymaya çalışanlarla dolmuştur.
    Sokaktaki vatandaşın ortak  dillendirdiği tek şey var. GEÇİNEMİYORUZ…

**********************
    
        Elbette küresel kriz, pandemi salgını bunları göz ardı etmiyoruz. Ancak bu tür yaşanan olumsuzlukların üretimden uzaklaşan ülkeleri çok daha  hırpalayacı etki ettiğini hep birlikte izliyoruz,hatta yaşıyoruz.Çözümün ise  ekonomik verilerle kısa sürede düzelmesinin mümkün olmadığımıda biliyoruz.
    Yaşanan krizin  en küçük aile bireylerine bile nasıl yansıdığını en son elektirik zam ve faturalarından gördük.Enerji dar boğazı,  enerji tasarrufu adına ne derseniz deyin,bu yaşanan elektrik fatura krizinin mantıkla açıklanacak yanı yoktur.
    Yüzde 50 zam gelen elektrikte 150 kilovatı geçince yüzde 127’ye yükselmesini hadi tasarruf amaçlı yaptık diyelim,esnafın bu rakamların altında kalması mümkünmüdür?
    Sanayici  makineleri çalıştıracak,  tostçu tost ve kahve makinesini,normal bakkal enaz  bir kola dolabı bir yağ yoğurt dolabı çalıştıracak. Dolapla işi olmayan esnaf bile kışın en azından ısıtıcı yakacak. Elektrikten tasarruf yapalım derken, küçük esnaftan tasarrufa gideceğiz. Tek tek kapanmaya başlayacak ve 3harfli marketlerin kartelleşmesinin yolu açılacak.
    Sahi fahiş fiyat denetimlerinde en çok büyük marketlere neden gidildi?Onlarla mücadele edildi?Büyük marketler vantilatör hızıyla neden sıkça etiket değiştirdi?(Fiyatları kim yada kimler yükseltiveriyordu?)
*************************

 

GÜNDE 2 KİLOVTSAAT DAHA  KORKMAYALIM!

    Derken  Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan ev elektrik kullanımında 150 kilovatsaatten sonra yüzde 127 zamlanan oranın 210 kilovata çıkarılacağını söyledi. Peki,esnaf için ekstra bir limit yüksletme olacakmı? Yoksa sosyal medyada geyiği yapılan soğuk kola 20 tl, ılık kola 13 tl  komedilerini gerçekten yaşayacakmıyız?
    Bu arada çaktırmadan elektriğe gelen yüzde 50 zammı hep beraber kanıksamış olduk…Böylece  yaşam konforumuzdan ödün vermeyi kabul etmiş olduk.Yakmayıverelim,izlemeyiverelim, yemeyiverelim,içmeyiverelim.
    İyide hükümetler bizim hayatımızı kolaylaştıracak,,ülkemizi geliştirip,refah seviyemizi yükseltmek için varlardı ya? Ödediğim vergilerle çok daha fahiş fiyatlarda hizmet alabiliyorsam, ödediklerim  nerelere gitti?
    Siyaset halk merkezlidir. Halkın huzur ve refahı için vardır. Ülkelerin itibarı vatandaşlarına sağladığı ekonomik özgürlük, güvence, sağlık ve eğitim, gelişme ile ölçülür. İTİBARDAN TASARRUF OLMAYACAKSA , HALKIN İTİBARINDAN HİÇ TASARRUF YAPILMAZ,YAPILAMAZ…
    **********************

        MAKALE UZUYOR ŞİMDİ 210 KİLOVATSAATİ GEÇECEZ ALLAH MUHAFAZA!

    Gelelim Emet deresine… Yav bulmacalarda zor çözülen Kütahya’nın 4 harfli bir ilçesi EMET’te, ufak bir palet fabrikasına 246 bin, bir kafeye 7.500, bir tütüncüye 1100, bir kırtasiyeye 3000,bir emekli evine 500, bir işçi evine 480 elektrik geliyorsa verilen zamlar sadece psikolojik kendini tatminden öte anlam ifade etmez… 
İşçiye memura emekliye yapılan tüm zamları geri alın kardeşim… Sadece ülkemdeki fiyatları 6 ay öncesine getirin. Vallahi şuanki zamlı maaşlar  o zamanki alım gücünün katbe kat altında…
    
Makale bu kadar yeter… Yazmak için aydınlanma ve  yine yazmak için enerji tüketen laptop kullanıyoruz.Bir paragraf daha yazarsak Allah muhaza 210 kilovatıda geçiveririz!
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Nis
25Nis
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da