Bunun Adına Müslümana Gavur Eziyeti Derler! - Ercan Kolku

Bunun Adına Müslümana Gavur Eziyeti Derler!


Dilimizde aslında hak ettiği bir durum davranış veya hakkı alamadığı gibi, aksine  önüne çıkarılan engellerle işinin zorlaştırılması anlamını özetleyen’ Müslümana Gavur eziyeti’ deyimi vardır.
    Son zamanlarda ilçemizde bulunan çayocağı ve kahvehanelere İlçe Hıfsı sıhha kurulumuzca çıkartılan karar ve akabinde çıkartılan 2. Karar, kahvehane işletmecilerimizi bu deyime maruz bırakmış görünüyor.
    Emet İlçe Hıfsı sıhha kurulumuz 02.02.2021/ 2021 e 1 sayılı karar ile dediki;” Çayocağı ve kahvehaneler işyerinde masa sandalye bulundurmayıp, serviste yapmayarak  sadece esnafa çay vermek için açabilirler.”
Gayet güzel ve net… Amaç belli
    Ama daha sonra 05.02.2021 de  3 nolu kara ile denildi ki;” Çayevleri sadece  işyerlerine servis için açabilirler”
    2. Kararda  Kahvehaneleri çıkarılınca Emet’teki kahvehaneciler ruhsatlarını Çayevine çevirmek için  yoğun bir çalışmaya girdi. Esnaf odasına para ver bakam,Kütahya esnaf sicile git para ver bakam, Emet belediyesine gitpara ver bakam derken,  en düşük masraf 250 tl’yi buldu.  Tabi oda daha önce odalara,sicili vs borcun yoksa…
    Ne için? Kahvehanesini çay ocağına dönüştürerek, açabilmek ve rızkını kazanabilmek için.Zaten 3 aydır kapalı olan kahveci esnaf, masraf ederek, karara uymaya çalıştı. Halbuki ilk karar kalsaydı, bu masrafa gerek yoktu.
    Üstelik pandemi süreci geçince aynı masraf bu defa çay ocağını  kahvehaneye çevirmek için yapılacak. Zaten gö..zünden nefes alan esnafa bu süreçte bu uygulama bizce ‘  Müslümana gavur eziyeti’ ile eş değerdir.
    Emet ilçe hıfsı sıhha kurulunun ilk kararı olan 2021/1 kalmalıydı.Yeterince anlaşılır ve uygulanabilirdi. Ha uymayan esnafmı var, bir kez uyarırsın,baktın dinlemiyor, cezasını keser,işyerinide kapatırsın olur biter. Bu  süreçte salgınla boğulan esnaf mevzuata da boğdurulmamalıydı.
    ESNAF MAĞDURİYETİ DEYİNCE BU HAKSIZ REKABET DEĞİL Mİ?
    Emet’te yerel  makale yazdığımız için anlaşılması için örnekleri  Emetten veriyorum.
    İlçede Ertekin,Üçler elektrik vs  hafta sonu açtırmıyorsun… Ayakkabıcı teslim,ufuk kundura,bursalı  açtırmıyorsun… Afyonlu züccaciye 3 eylül züccaciye açtırmıyorsun… Her türlü bilgisayar aksesur,elektronik satana açtırmıyorsun.Sebep salgın. Amenna…
    Ama kardeşim kurumsal marketler hafta sonu 5 e kadar açma izni verirken, o açtırmadığın esnafın ürünlerinide satmalarına neden izin veriyorsun? Bu haksız rekabet değilmi dir? Madem kurumsal marketler  hafta sonu satış yapabiliyor, kapattığın esnafların ürünlerini satamamalı…Sadece gıda ürünleri satabilmeli…Böyle bir adaletsizlik nerde görülmüş?
    Salgın sürecinde büyükşehirler  ile Emet gibi yerlerin bir tutulması, farklı mağduriyetlere ve böylesi saçma uygulamaların doğmasına yol açmaktadır. 
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Nis
25Nis
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da