Emet belediyesi ilçemizde farkındalık yaratmak adına bir temizlik kampanyası başlattı.
EMET’teyiz, EMET temiz sloganı ile başlatılan kampanyadan amaçlarının toplumda temizlik bilincini aşılamak ve temiz çevre anlayışını yerleştirmek olduğunu belirten belediye başkanı Hüseyin Doğan kampanya başlangıcını bizzat kendi yaptı.
Bilindiği üzere çöp işinin özelleşmesi ile sadece Emet belediyesi değil, Kütahya merkez ve tüm ilçelerinde çöp sorunu yaşanmaya başlanmıştı. Yüklenici firmanın sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanan aksaklıklar, fazla alınan ücretler, alınan paralar karşı enerji üretim tesisleri kurulmaması vs derken çöpümüzde çöp olup gitmiş, arada paraları alanlar almış,borçları bize kalmıştı. İşsiz kalan gençlerimizde bonus olarak kaldı.
Başkan Mustafa Koca, yüklenici firmanın sorumluluklarını yerine getirmeme, ayrıştırma yapmadan toplama,fazla fatura kesme gibi,olaylarla mahkemelik olmuştu. Kükab Emet belediyesine kızarken, 1 yıl sonra hak vermiş,firmaya yüklü ceza kesmişti. Kesmiştide gene bizden fazla aldılar dediğimiz parayı bize vermemişlerdi.Ondan sonra yok belediye borcunu ödemiyor, yok çöp alınmayacak vs derken çileyi çeken Emet halkı olmuştu. Haraç keser gibi belediye gelirleri iş yapmadan,ihaleyi alan firmaya gidiyordu.
Şükür bu süreç bitti. Başkan Hüseyin Doğan’ın bizce bu konuda en büyük şansı, ihalenin fes olmasıdır. Arada birileri para kazanırken, memlekette 1 araba ile akşama kadar iş gösterisi yapanlar aradan çıktı.Şuan hızlı bir şekilde yapılaşma sürerken, başkan Doğan, ara firma beslemek zorund aklamayacak. Paraları çöp edne firmalar yerine bu paralarla halka temizlik hizmeti verme adına malzeme ve araç,gereç alacak.
Emet belediyemiz bu konuda kendi ekibini kurma, araç ve malzeme eksikliklerini giderme çalışmalarını yürütüyor. Kükab sebebiyle başka alanda kullanılmak üzere değişime giden çöp arabaları tekrar dizayn ediliyor. Yeni çöp konteynırları alınarak şehre monte edilecek. Alt yapı çalışmaları tamamlanıp,üst yapı çalışmalarına geçildiğinde ise özellikle merkezde bazı noktalarda yeraltı çöp konteynırı çalışmalarıda yapılıyor.Ama hepsi birbirine bağlı ve zamana ihtiyacı olan işler.
Bu süreç devam ederkende başkan Doğan, hem halkın mağdur edilmemesi, hemde toplumda temizlik bilincini oluşturma adına bir kampanya başlattı. İlçede mahalle mahalle sokak sokak, her yere girmeye çalışılıyor.
Temizlik sadece belediyelerin değil,hepimizin ortak görevidir. Toplu yaşamın kuralları gereği, bizlerinde vatandaşlık görevlerini yerine getirmemiz gerekir. Aslında yazması bile ayıp olan, yerlere çöp atmama,tükürmeme, çöplerimizi mahalle halkımızın rahatsız olmaması için çöp kutularına atıp,ağzını kapatmak gibi basit bireysel görevlerimizi yerine getirerek, daha temiz bir ilçe özlemimize katkıda bulunabiliriz.
Ağaç kovuklarını ve köklerinin bulunduğu toprağı kültablası gibi kullanma, çöpleri konteynıra atmaya üşenip,yanlarına koyma, apartmanlarda çöp poşetlerini aşağıya atmak… Kendimizi temiz tutma adına halı altına çöpleri süpürme gibi, çöpümüzü kirimizi yan komşuya iletip bırakmak… Vesaire vesaire..
Önce çevre bilinci, ve toplumun bize geçen haklarını gaspımızı sorgulamalıyız. Yoksa, başkan Doğan dahil, hergün memuruyla işçisi ile temizliğe çıksak, zihniyet değişmedikçe, boşa çalı süpürgesi sallarız.
Müslümanız Elhamdülillah… Kul hakkı sadece maddi anlamda geçmiyor bunu hepimiz biliyoruz. İçinde bulunduğumuz topluma zarar verici davranışlar, başkalarının özgürlük ve yaşamını tehdit eden yaşayış tarzı, en basitinden, ilçeye ikametimizi taşımayarak, 11 binden fazla Emetlinin hakkını üzerimize almak…
İnce işler… Ve çok iyi düşünülmesi lazım…İslamiyet sadece namaz kılıp,oruç tutmakla bitmiyor. Ve yaradan herşeyden önce Kul hakkıyla huzuruma gelmeyin diyor… Kul hakkı deyincede, nelere dikkat etmemiz gerektiğini, bireysel örnek Müslüman olma, topluma saygı,ortak hak ve hukuklarımızı korumak adına görevlerimiz ve dinimizin olmazsa olmazı, maddi manevi temizlik için şöyle durup biraz düşünmemiz lazım.