Şu bizim Otel Mevzusun Geçip,Apartlara Gelelim - Ercan Kolku

Şu bizim Otel Mevzusun Geçip,Apartlara Gelelim


OTEL HAYIRLI OLSUN, AMA ARTIK YENİ APARTLARADA HAYIRLI OLSUN DEMEK İSTİYORUZ


    Bir süredir Emet termal otel tesislerinin ihalesini tartışıyoruz. Yok teminat krizi, yok alan firma imzalarmı, yok yeniden ihale ne zaman vs vs…Gündemi  bence fuzuli işgal eden  konular..Çünkü bu işin kanunu var kitabı var,adamı eli kelepçeli götürmesi var,memurların memurluk hayatının bitmesi var.Varda var… Nihayetinde mehlemönünde herhangi bir dükkanı vermiyoruz kiracıya kardeşim. Oluversin, imzalayıversinlerle olmuyor bu iş…
    Şükür ihale Perşembe günü yapıldı ve yeni müstecirine verilmesi için süreç başladı.
    Termal tesisler ihale süreci için son birkaç şey yazıp,konuyu noktalayacağız.Ancak başta şunu ifade etmeliymki, şahsım adına ben termal tesislerin ihaleye çıkarılmayıp,profesyonel yöneticiler eşliğinde Emet belediyesince  yapılması taraftarıydım. Yani buradan  kazanılacak paralar ile sürekli  yeni hamam,apart vs şeyler yapılsın, daha fazla istihdam yaratılsın gibi…
    Emette toplum olarak –ki Türk insanımızın genelindede bu durum vardır- Balık hafızalıyız. Bunu son otel sürecindede gördük. Nasıl mı?İyi okuyun efendim.
    

    BUNDAN ÖNCEKİ MÜSTECİRE TOLERANS MI GEÇİLDİ?

Ya kardeşim  tolerans geçilmesi için öncelikle  bir varlığın olması lazım.Bu termal tesisler  Uygar tour’a verildiğinde ortada otel yoktu ki? Kaba inşası yüzde 60 bitmiş,oda yıllarca ihmalle, yeniden değerlemeye tabi tutulmak zorunda kalınmış beton yığını vardı…
    Hemşehrimiz Nuri Uygun yüklü kredilerle kolları sıvadı, işi bitirdi memlekete otel kazandırdı. Ha daha sonra alt yükleniciyle yatırım  masraflarının çoğunluğunu almadımı? Alacak tabi kardeşim,memleketin önünü açtı.Geçin bunları..
    Hadi şimdi Emetli bir işadamımız gelsin Emete 100 apart yapıversin.Sonra alt yükleniciyle başkasına devretsin. Varmı gelecek?
    İlk sözleşme otelin tamamlanması  şartı nedeniyle günün şartlarına göreydi. Emetlice yazayım;O şartlarda memleket sevdası olmayan biri gelipte Emete şartolsun otel yapmazdı…

KİRANIN 201 BİNDEN 105 E DÜŞMESİNDEN ÖNCE 4. SENE ÖNCE KAZANILAN MAHKEMEYLE NEDEN OTEL OZAMAN İHALEYE ÇIKARILAMADI ,KİMLER ENGELLEDİ? 4 SENE ÖNCE YATIRIM VE KİRALAR ARTACAKTI ,DAHA BÜYÜK ZARAR YOKMU?BU SORGULANMALI…
    Sonra bu süreçte alt yüklenici ile sorunlar yaşanmadımı? Yaşandı.Yeni apart yapımları firma için yer istendimi? İstendi..Emet verdimi? Hayır vermedi…Onlarda gitti yatırımı Yalavoya yaptı.
    Emet belediyesi bu süreçte halkın hakkınıda aradımı? Aradı…Sorumluluklarınızı yerine getirin diye davalar açtı kazandı, 4-5 sene önce boşlatılması gereken otel siyasi frenle bu zamana geldimi? Geldi.
    O sebeble bugün 201 bin kiradan  105’e düşmesinden  önce, 4  sene önce neden boşaltılamadı,kimler engel oldu? O zamandan bu zamana yeni ihale ve yatırım  sözleri ile kaybeden Emet olmadımı buna bir cevap bulmak zorundayız.
    Şimdi aynı firmanın başka şriketle tesisleri aldığını konuşuyoruz. 4 sene önce mahkeme kararı uygulatılabilseydi, gene aynı firma güncel şartlara göre ama kiralar ve yatırım talepleri artarak alabilirdi belki ama kazanan EMET olurdu.
    
201 BİN KİRA BEDELLİ İHALE NEDEN  İPTAL OLDU?

    Balıkesirli firmamız çokda güzel bir kira bedeli olan 201 bin tl kira ile ihaleyi kazandı.Kamuoyunun bildiği üzere sorun  teminat üzerineydi..
    İhalede geçici teminat olan yüzde 3 olayı,20 yıllık kira bedeli üzerinden hesapla 432 bin bedele tekamül ediyordu.( 60 binden kiraya çıktığı ve artmadığı düşünülerek) Firmalar bu ücreti yatırarak ihaleye girdi.
    İhale sonrası bu yüzde 3’lük tutar ihale toplam bedelinin yüzde 6’ya tamamlanması ile sona erecekti.Ama  şartnamede kira artışı ile alakalı bir maddede yıllık kira bedeli belirlemede 1 yıllık kira bedeli gibi bir ibarenin geçmesi itilafa neden oldu. Mahkemelik oldu.Firmamız  kesin teminatı yatırmayınca ihale fesh oldu .
    Kamuoyu ortak nokta bulunsa dedi ama, kanunlar çerçevesinde yapılan ihalede pazarlık yapma şansınız olmadığından iş bu noktaya geldi.Aradaki uçurumsa afakiydi.
    Bakınız firma  201 bin tl’den 20 yıllık kesin teminat tutarı 2 milyon 894 bin tl  para veya ipotek göstermesi gerekiyordu. İtilaflı maddeye dayanarak  bu tutarın 201 binin 12 aylık  karşılığı olan 2 milyon 412 bin tlden yüzde 6  hesapla 145 bin tl yatırması gerektiğini söylüyordu.
     Hal böyle oluncada aylık kiran 201 bin tl, toplam teminatın 145 bin tl komedisi ortaya çıkıyordu. Bu firmamız için demiyoruz. İyi niyetlerinden şüphemiz yok.Ama kanun   iyi niyete bakmıyor. Daha sonra itilafa düşülse bir aylık kira bile ödenmese  kafadan  56 bin kamuyu zarara uğratıyordun.Bunun mantığı yok kardeşim
Aslında kanun koyucu bu rakamlarla kamuyu  korumayı hedefliyor.  20 yıl üzerinden talep edilen  yaklaşık 3 milyon tl tutar, ihaleyi alan firmanın kdv ile bir yılda ödeyeceği kira tutarı kadardır.
    ŞİMDİ NE OLACAK?

    İhaleyi alan Ebcin firması,veya karaderelilerin şirketleri her neyse… 105 bin tl aylık kiranın 20 yıllık çarpımı olan 25 milyon tl üzerinden yüzde 6 kesin teminat olarak içerdeki geçici teminatını 1.5 milyon tlye tamamlayacak. Yoksa zaten tesisleri devralamaz.( Buda kdv ile bakınız 1 yılık kira bedeline  isabet ediyor)
    15 gün itiraz süresinin ardından 15 gün için de bunları hallederek sözleşme imzalayarak tesisleri alabilir. Ha önceki ihalede olduğu gibi 1 yıl içinde 2 hamam yapma şartları,buna göre ilk yıl kira indirmleri önceki ihalede olduğu gibi aynen gene geçerli…

    Frimamız üst mahkemeye açtığı davayı kazanabilirmi? Valla davalara  4 sene fren konulduğunu gören biri olarak kazanabilir diyorum.Her ne kadar 2 davayı Emet belediyesi kazansada…Ama  ihale sürecine etki etmeyerek,irat kaydedilen  geçici teminatın iadesi ve dahi başka ihalelere girme adına kazanımlar elde edebilecekleri üzerine olacaktır.Varsa haklarıda kazanmalarını isteriz. Zira memleketimize yatırım yapma düşüncesiyle gelenlerin mağdur olmasına gönlümüz razı değildir.HAK NEYSE O OLSUN.
    
İŞÇİ MAĞDURUYETLERİ ACİLEN GİDERİLMELİ
Bence ihaleye  itiraz süresi 15 gün sonunda 16. gün firma ihaleyi imzaya gelecektir diye düşünüyorum. Zaten  bağlantılı devre tatil çalışmaları ile kısa sürede hizmete geçirip mali akara devam sağlamak firmanın işine geleceğinden gecikme olmayacaktır.


FARKINDAYIM UZATTIM AMA SON BİR ŞEY DAHA APARTLAR…

Makalemin başında dediğimi gibi.Otel bir yana,termal turizmde bizim gibi ilçelerde apart turizminin yaygınlaştırılmasını şiddetle savunanlardanım.Geçmiş yıllarda da olduğu gibi Emet belediyesinden  turizm adına en büyük beklentim daima yeni apart yapımlarıdır…
 
İlla termal bölgesinde olacak diye şartta yok. Bizim termal zenginliğimiz şehre entegredir…Mesela Akpınara yap,eşortmanlarla yüzme havuzları hamamlara ulaşabilirsin. Yeterki yap…
    89 öncesi Ünal Öztaşla başlayan 36 apartta 2022 ye giderken 37. apartın yapımını  büyük bir umutla beklemeye devam ediyoruz.
    Sözleşmeyle nelerin yapılacağı,otel malzemeleri vb konularda bilgilendirmede Çarşamba yapalım diyor;
Yapılan ihale memleketimiz,belediyemiz, alan firmamız ve burada çalışan işçilerimiz için hayırlı olsun dileklerimle İyi haftalar diliyorum.
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Bir Gazi Emetli | 12 Aralık 2021 02:39

    Tabii ki Emetimiz için otellerin kapalı kalmasını kimse istemez. Bazı şeylerin yapılması, o şeyin daha iyi yapilmasi adına sorgulamaya engel değildir. Örneğin önceki ihalede 180 bin TL teklif verdiği soylenen taşıyıcılar kooperatifi bu ihaleden zorla geri çektirildi mi cektirilmedimi..bunu sorgulayın. Bir başka firma zamanında evrak teslimi için geldiği halde ihale 1.30 denilerek evraklatijjn ihale öncesi alınmak isntenmegi iddia ediliyor. Bunu sorgulayın. Önceki ihale 20 yıllık kira bedeli üzerinden kesin teminat ödemediği için iptal edildi deniyor. önceki ihale şartnamesinde olmamasına rağmen son ihalede teminatın 20 yıl kira bedeli üzerinden alınması gerektiğinin açık olarak yazılmasının bir önemi olup olmadığını sorgulayın. Önceki ihalede 5-6 tane firma ihaleye girdiği ve o ihalede 150-180-200 rakamlarını gördüğü halde ayrica aradan geçen sürede dolar, altın ve enflasyona göre para P eridiği halde olmadığı halde neden ihalenin yine 60 bin liradan başlatıldığını , bu sekilde Emetin yaklaşık yılda 1 milyon 250 bin, 20 yılda da 22.5 milyon TL zarar ettirildiğini sorgulayın..

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara
29Kas