Deprem Çantamızda Neler Olmalı? - Cemal Özcan

Deprem Çantamızda Neler Olmalı?


Depremlerin ne kadar yıkıcı olduğunu, doğal afetlerin yaşamı ne kadar derinden etkilediğini ne yazık ki görmekten nefret etsek de bir kez daha en acı şekilde gördük. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu bilmek, deprem bilinciyle yaşamak zorunda olduğumuzun farkında olmak hem maddi hem de manevi açıdan daha az zarar görmemizi sağlayacaktır.
    Şimdi soruyorum sizlere kaç kişinin evinde deprem çantası var? Deprem çantasının ne kadar hayati olduğunun farkında mıyız? Peki biz Emet ve Hisarcık olarak depreme hazır mıyız? Eğer yoksa hemen kalkıp en azından ilk hazırlık olarak bir deprem çantası hazırlayalım. Hazırladığımız deprem çantasını deprem anında evde ulaşabileceğimiz en uygun yere yerleştirelim. 
Bu hafta deprem çantasına koymamız gereken gıda ürünlerini inceleyelim. 
1)    SU
Vücut fonksiyonlarının tamamının kontrol edilebilmesi için en hayati olan ürün sudur. Deprem çantasına koymamız gereken ilk üründür. Deprem çantası kaç kişi için hazırlanacaksa o kadar pet şişede su deprem çantasına koyulmalıdır.
2)    BİSKÜVİ
Birkaç paket bisküvi yine deprem çantasında olması gereken gıda ürünlerinden biridir. Deprem çantasına koyacağımız bisküvileri lifli olanlardan seçmeye gayret gösterelim. Lifli gıdaların tok tutma özelliklerinden faydalanabilmek için tercihimiz bisküvilerde lifli olanlar olmalıdır. Ara ara deprem çantasını açıp ürünlerin son tüketim tarihlerini kontrol etmeyi de unutmayalım.
3)    KONSERVE GIDALAR
Deprem sonrası açlığı gidermek, protein ve enerji ihtiyacını karşılamak için konserve gıdalar, deprem çantasının olmazsa olmazlarındadır. Hem balık, et, tavuk konserveleri, bakliyat konserve yemekleri deprem çantasının içine koymamız gerekir. Her gıda ürününde olduğu gibi yine son tüketim tarihlerini ara ara kontrol etmek gerekir.
4)    TUZLU KRAKERLER
Tansiyonun düştüğü anlarda, ani acıkma sırasında, çocukların açlığını bastırmak için ve uzun raf ömürleri sebebiyle tuzlu krakerlerde deprem çantasına koyulması gereken gıda ürünlerindedir.
5)    KURU YEMİŞLER
İçerdikleri enerji miktarı ve uzun raf ömürleri olması sebebiyle kuru yemişler deprem çantamıza koyabileceğimiz gıda ürünlerinin başında gelmektedir. Deprem çantasını her açtığımızda bayatlama olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir. Eğer bayatlayan kuru yemiş varsa hemen yenisiyle değiştirmeliyiz.
6)    LİFLİ BARLAR
Lif içeriği yüksek barlar olası şeker düşüklüğü anında kullanılmak ve tokluk hissi için deprem çantasında bulunması gereken bir diğer gıda ürünlerindedir.
Deprem çantasına koyacağımız gıda ürünlerini seçerken yukarıda saydığımız ürünleri öncelikli olarak yerleştirmek gerekir. Deprem çantanızda bu ürünlerin bulunması yardımların size ulaşana kadar geçen sürede hayati öneme sahiptir. Bunun yanında yine ilk yardım çantası, fener, düdük, uyku tulumu, powerbank, sürekli kullanmak zorunda olduğumuz ilaçlar, mevsime uygun birkaç elbise ve iç çamaşırı da mutlaka deprem çantasında bulunması gereken diğer materyallerdir. 
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis
17Oca
23Ara

Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti

27Ekm
21Ekm