Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti - Cemal Özcan

Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti


KIŞ GELİYOR, EMET’TE SALEPLİ GECELER BAŞLIYOR
Hava yavaş yavaş soğumaya başladı. Sıcak içeceklerde havanın soğumasıyla birlikte gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Her ne kadar ülkemizde çay, tüketim olarak ilk sırayı alsa da; bugün ben sizlere çaydan bahsetmeyeceğim. Çay başka bir yazının konusu olsun. Çayı da sonra detaylı şekilde inceleyelim. 
Çok eski zamanlardan beri saray doktorlarının dahi tıbbi reçetelerinde yer alan salep, günümüzde de baya popüler bir içecek. Hatta popüler olduğundan onlarca kat yararlı da bir içecek. Ülkemin bereketli toprakları yüzyıllardır bu harika içeceğin elde edildiği orkideleri bize sunuyor. Ülkemizde varlığını sürdüren ortalama 150 adet orkide türünün %30’unun kökleri ile salep üretilebilmekteyiz. Salebin üretim aşaması aslında oldukça basit. Orkideler köklerinden ayrıştırılıp, kökleri önce yıkama, ardından kaynatma işlemine tabii tutularak kurumaya bırakılır. Kuruyan kökler, çekilerek küçük parçalara ayrıştırılır ve son olarak değirmenlerde öğütülerek, bardaklarda ya da dondurmalarda yerini almaya hazır halde gelir.
Salep evde doğal yöntemlerle yapıldığında besleyici ve düşük kalorili bir içeriğe sahip olacağından gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Hatta benim tavsiyem yarım yağlı keçi sütüyle kaynatılmış üzerine bol miktarda tarçın atılmış salepten yana. ‘’Yahu Cemal ben yarım yağlı keçi sütünü nerden bulayım hadi keçi sütünü buldum gerçek ev yapımı salebi nerden bulayım kardeşim’’ dediğinizi duyar gibiyim.
PAKET SALEPLERLE DOĞAL SALEPLERİ KARIŞTIRMAYIN
 Eğer Emet’teyseniz zaten salep için gideceğiniz adresi biliyorsunuzdur. Onu konuşmaya gerek yok ama eğer Emet’te değilseniz tabi gerçek salebi bulmakta zorluk çekebilirsiniz.  Aman! paket olarak satılan ve hızla “karıştır, yap” tarzı salep aromalı hazır içecek tozları ile salebi asla birbirine karıştırmayın. Birbirinden çok farklı şeyler onlar. İçerisinde bin bir çeşit koruyucunun, stabilizatörün girdiği o paketlerle gerçek salep arasında dağlar taşlar fark var. 
Tarçından baharat yolu yazı serimde biraz bahsetmiştim. Çok önemli bir baharat. Kişisel olarak ben çok severim o ayrı tabi, ama tarçın vücutta birçok farklı mekanizmada etkili. O yüzden tarçınla hazırlanan salepte ayrıca hem fonksiyonel hem de bir başka güzel oluyor vallahi. Bol bol tarçınlı tarçınlı hem yazın hem kışın gönül rahatlığıyla için kardeşim. 
SALEP AYNI ZAMANDA ZAYIFLAMAYA KATKI SAĞLAR
Şunu da belirtmeden geçmeyeyim istiyorum. Evde salep yaptığınızda aslında zayıflamaya yardımcı bir ürün haline de dönüşüyor. Salep yaparken kullandığımız süt kalsiyum ve protein yapıda olduğundan tokluk hissini tetikleyecektir. Aynı zaman da yarım yağlı veya az yağlı süt kullandığımızda yine daha az kalori vücuda alacak olduğunuzdan gayet diyet için uygun olacaktır. Üzerine tarçında serpiştirince kan şekerini dengeleyecek ve bol miktarda c vitamini ve a vitaminini de vücuda almış olacaksınız. Demirdir potasyumdur falan daha saymadım bile. Boşuna saraylarda tıp kitaplarına girmemiş salep. 
Acaba diyorum her akşam bu kadar çaya boğulmak yerine hafta da bir akşam bari olsa salep içmeye mi dönsek? 


 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis
17Oca
23Ara

Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti

27Ekm
21Ekm