Durum Çok Vahim! - Cemal Özcan

Durum Çok Vahim!


     Geçen günlerde ilköğretim, ortaögretim  ve lisede ki öğrencilerimizle okullarda meslek tanıtımı etkinlikleri gerçekleştirdim. Gıda mühendisliği nedir? Ne iş yapar? Sağlıklı gıda ürünleri nelerdir?  gibi konularda gençlerle konuştuk, tartıştık ama durum çok vahim. Nereden başlasam, nasıl anlatsam... Gördüklerime ve duyduklarıma açıkçası çok şaşırdım ve bir o kadar da üzüldüm.
         Çocuklarımız, gençlerimiz yağlı, şekerli, asitli, aşırı tüketimi sağlıksız olan ne kadar gıda ürünü varsa hepsini ne yazık ki severek ve bol miktarda tüketiyorlar. Öğretmenler bu durumdan çok rahatsız. Diyor öğretmen ‘Cemal Bey biz ne kadar söylersek söyleyelim ya çocuk vazgeçmiyor ya da aile umursamıyor.’ Olmaz... Yapmayın yahu. Çocuklarımızın sağlığı bu kadar mı önemsiz? Neler yiyip içtiklerini görmüyor musunuz ? Neden müdahale etmiyorsunuz?
          En çok dikkatimi çeken evde kahvaltı alışkanlığı oldu. Çocuklar evde kahvaltı yapmadan okula geliyorlar. Anne baba sıkıştırmış çocuğun eline 20 Lira 30 Lira ne isterse almış çocuk okulda kahvaltı yapıyor. Tabi ona ne kadar kahvaltı denirse... Bir bardak süt, 2 dilim peynir, bir yumurta, koy biraz da reçel yedir çocuğuna evinde, gözünün önünde yapsın kahvaltısını gitsin okuluna. Uykundan önemli mi? Sen bunu yapmadığında alıyor çocuk bol yağlı bol şekerli bir şey yiyor. 
          Zil çalıyor öğle arası oluyor. Koşuyor çocuk ekmek arasına artık ne denk geldiyse alıyor, bir de pratik sıcak suyla haşlayıp 5 dakika da hazır olan gıdalar var. onlardan alıyor hazırlayıp kendi yiyor. İçleri rengarenk soslar, gıda boyaları, baharatlar koruyucular, katkı maddeleri ile dolu. Soruyorum çocuğa neden bunları yiyorsun diye. Cevap hep aynı. Çok lezzetli diyor hatta bunu demekle kalmıyor sebzeli diyor, tavuklu diyor sayıyor da sayıyor. Çağır çocuğunu öğle arasına evine kardeşim. Yap bir makarna hangi mevsimdeysen al sebzeni taze taze, haşla tavukla birlikte at makarnanın içine. Yap bir tas da sıcak çorba yedir gönder okula. 
          Velhasıl çocuklarımız, gençlerimiz dengeli ve sağlıklı beslenmiyor. Sürekli hazır gıdalara yöneliyor. Bunun sebeplerinden en önde geleni de ailelerin bu konuda ki tutumu oluyor. Çocukların çantaları aşırı şekerli, yağlı ve asitli gıdalarla, abur cuburla dolup taşıyor. Hiç yemeyecek mi ? çocuk bu diyeceksin. Elbette yiyecek ama her gün değil, ama aşırı değil...
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
17Oca
23Ara

Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti

27Ekm
21Ekm
22Eyl

Ağzım AÇık Kalıyor Vallahi!