Gastronomi ve Emet Keçi Peyniri - Cemal Özcan

Gastronomi ve Emet Keçi Peyniri


Merhaba ben Cemal, Emet Umutlu köyünden,gıda mühendisiyim.

Öncelikle bu köşede yazmama vesile olan Sayın Ercan Kolku Bey'e teşekkür ederim.

Son yıllarda teknolojideki hızlı gelişmelerden nasibini gıda sektörü de aldı. Geleneksel gıdalara ulaşmak artık eskisi kadar kolay değil. İnsanlar severek tükettikleri gıda ürünlerinin nasıl yapıldığını, nasıl sunulduğunu, yöre halkının kültürünü merak ediyorlar. Bu yüzden merak ettikleri yerleri ziyaret ediyorlar.

Arkadaşlarımızla, ailemizle sohbet ederken çoğu kez yemeklerden gıda ürünlerinden konuşmuşuzdur.Kurduğumuz cümleleri hatırlayalım. ‘Aslında bunu yemek istiyorsan buraya gideceksin. Burada bu yenir başka bir şey yenmez. Şunu içeceksen şurada iç.’ Bu cümleler biz günümüz insanlarının turizm beklentisinin değiştiğini, turizmin sadece deniz, kum, otel, eğlence, sanat veya tarihtenibaret olmadığını gösteriyor. Bu kadar çeşitli turizm kolu içinde yükselen bir değer gastronomi turizmi de her geçen gün daha çok ilgi görüyor.

Büyükten küçüğe severek tükettiğimiz, kahvaltı sofralarımızdan eksik etmediğimiz, bir çok yemeğe lezzet veren, olmazsa olmazlarımızdan, d vitamini, protein, kalsiyum, çinko gibi bir çok besin ögesini içinde barındıran leziz peynirlerden bahsedelim.

Yaklaşık 8000 yıllık tarihi olan peynirin somut bir kaynağa dayanmasa da Mezopotamya topraklarında ortaya çıktığı iddia ediliyor. Dünyada yaklaşık 1000’den fazla çeşidinin olduğu ileri sürülen peynirler, ülkemizde de yöreden yöreye farklılık göstermekte ve eşsiz lezzetler sunmaktadır.

Yörenin bitki örtüsü, iklimi, hayvanların beslenme şekilleri, cinsleri hayvanlardan aldığımız sütun kompozisyonunu değiştiriyor. Değişen süt kompozisyonu ise bize birçok farklı türde peynir yapabilme imkânı sağlıyor. Bu muhteşem lezzete sahip geleneksel peynir çeşitlerinden biri de yöremize ait olan Emet keçi peyniridir.

Yöremizin kendine ait ikliminde yetişen bitkilerle beslenen keçilerimizden sağdığımız sütlerden geleneksel usullerleyapılan Emet keçi peyniri hem Emet’te hem de çevre il ve ilçelerde beğenilerek tüketiliyor.Son zamanlarda yapılan yatırımlar, reklamlar keçi peynirimizin tanıtılmasını, ilçemizin gastronomi turizminde söz sahibi olmasını sağlayacağından eminim.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
17Oca
23Ara

Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti

27Ekm
21Ekm
22Eyl

Ağzım AÇık Kalıyor Vallahi!