Tarihe Vefa;Emet Ve Tavşanlı - Prof.Dr.İ.Hamit Hancı

Tarihe Vefa;Emet Ve Tavşanlı


Bilenler Bilir , Bilim ve Eğitim uğruna güzel ülkemizin 81 ilini ve ve çoğu ilçesinde bulundum..Kongre, Sempozyum, Panel, Konferans, Çalıştayv.s için.

Ülkemizin her köşesi mükemmel. Bununla birlikte, bazı bölgelerde biraz daha farklı sıcak ilişkilerimiz oldu ve yıllardır sürüyor.

Bunlardan biri de gözlerden ırak saklı bir cennet diye tarif edeceğim ve hala koynunda bir çok gizemi barındıran aynı zamanda BOR madeninin başkenti EMET.

Kütahya nınEmet ilçesinde eş başkanlığını yaptığım Bağımlı Olmaz Özgür Ol , Afet Yardım Gönüllüğü gibi pek çok sempozyum ve yarışmalar düzenledik. Aklınıza gelmez değilmi gözlerden ırak buküçük  sevimli ilçe de bu kadar yoğun bilimsel etkinlikler olsun.

Bu etkinliklerden en önemlisi kongresekreterliğini yaptığım 30 Kasım-02 Aralık 2012 tarihinde gerçekleşen Dr.Fazıl Doğan 3. Ulusal Tıp Günleri (3.UTG) kongresi idi. ECDAT-EMET Cevizdere Araştırma Derneği Başkanı kıymetli dostum  AliDuyan’ın da desteklediği sempozyuma adını veren ve ne yazık ki başka bölgelerde çoğu kimse için bilinmeyen bir isim olan meslektaşım  Dr.Fazıl Bey kimdir?

Kütahya Tavşanlı’dan halk adamı diye isimlendireceğim kıymetli  Ahmet Öztürk’ün ağzından dinleyelim “Türk Ocakları içinde bir grup vatansever doktoreğitim, sağlık ve ekonomi alanlarındaTürk köylüsünü kalkındırmak için Köycüler Cemiyeti’ni kurar. Bu doktorlargönüllü olarak halka hizmet etmek için 10 Nisan 1919 yılında da İstanbul’dan Kütahya’ya gelir.Dr. Reşit Galip ile Dr. Hasan Ferit Tavşanlı'ya; Dr. Fazıl Doğan ile Dr. Mustafa Alp Emet’e yerleşir. Buralarda okul ve hastane açarlar. Ragıp Nureddin Eğe’nin İzmir’in işgalini Anadolu’ya telgrafla bildirmesiyle Reşit Galip ile Hasan Ferit Tavşanlı’da Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurarak Kütahya KuvayıMilliye’yesilah, cephane ve yiyecek yardımında bulunur.

Emet’te ise Emet Müdafa-i Vatan Cemiyeti kurulmuş ardından Fazıl Doğan’ın komuta ettiğiEmet Milli Müfreze’si3000 atlısıyla Milli Mücadele’ye katılmıştır.”

Kahramanlıkları anlatmakla bitmez anlatmak da benim haddim değil. Ahmet Öztürk olsun ECDAT-EMET Cevizdere Araştırma Derneği Başkanı Ali Duyan hoca olsun bu konuda pek çok tarihi/bilimsel çalışma yapıp ülkemize kitaplar kazandırdılar. Merak ediyorsanız Ege şivesiylesöyliyeyim ,Onları okuyuverin bi zahmet gari.

EMET teki çatışmalar, Cevizdere Şehitliği, Kont Drakulanın hapsedildiği Eğrigöz Kalesi, Ulusal Stratejik Öneme Sahip Emet Borik Asit Fabrikası da konumuz değil bu yazıda.

Biz tarihe, bu kahramanlara vefa konusunu ele almak istiyoruz.

Tavşanlı Köycüleri Dr. Reşit Galip ile Dr. Hasan Ferit’in kaldığı, sağlık hizmetlerini yerine getirdiği üç katlı ev günümüzde mirasçıları arasında satışa çıkarılmıştır. Ahmet Öztürk arkadaşımızın dediğine göre, bedeli 60.000 Tl.’dir. Devletin buranın tarihi özelliğini dikkate alarak  bu evi satın alıp bir müze haline dönüştürmesi, ya da sayın Öztürk e göre “Tavşanlı Tarih ve Kültür Merkezi” yapması isabetli bir karar olacaktır. Hele Tavşanlı ilçesi daha büyük ve daha zengin bir ilçe olması hasebiyle bunu rahatlıkla yapabilir düşüncesindeyiz.

Gelelim Emet’e ya da gazeteci dostumuz Ercan Kolku’nun öncülük ettiği kampanyada olduğu gibi talep ettikleri yeni isimleriyle “Gazi Emet’e” . ZatenKolkunun gazetesinin adı bile “Gazi Emet Gazetesi”.

Emet’te, Milli mücadele dönemi kahramanlarından Dr. Fazıl Doğan’ınkarargah olarak kullandığı bir han var.  Emet Zeytinoğlu Hanı.

Şu an ne yazık ki viran halde. Ama “Harâbât Ehlini Hor Görme Sakın, Nice Defineye Mâlik Viraneler Var” sözündeki gibi içinde hazineler taşıyor

Emet’e her gittiğimizde burayı ziyaret ederiz.

2017 de gerçekleştirdiğimiz “Bağımlı olma, özgür ol”sempozyumunda konuşmacı tüm hocalarımızı buraya getirmiş ve bir basın bildirisi yapmıştık. Ulusal basında yer almıştı.

Ama halen bir gelişme yok.

Emet tarihinde önemli bir yere sahip hana sadece tüm Emet halkıdeğil, tüm ülke sahip çıkmalıdır. Burası da kamulaştırılıp müze yapılarak ülkenin  tarih ve kültür hazinesine kazandırılmalıdır

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Mukadder Arslantas | 12 Mayıs 2021 11:14

    ????????????????????????????????????????????????minnetle

YAZARIN SON 5 YAZISI
10Ekm
12May

Tarihe Vefa;Emet Ve Tavşanlı

02Ağs
12Ara

AHİSKA TÜRKLERİNİ UNUTMAYALIM

07Ara