Gören Gözün Hakkı Vardır - A.Kadir Ekmekçioğlu

Gören Gözün Hakkı Vardır


GÜNÜN SÖZÜ: Yediğiniz içtiğiniz orada kalsın.
Yiyecek yada imrenilecek bir şey  görene o şeyden vermek gerekir.Kendisinden faydalanan elde yeterince bulunan,başkalarında bulunmayan yiyecek yada imrenilecek bir şeyden gören kimselere kişilere mümkünse vermek gerekir.Çünkü göz görünce gönülde  o şeyi arzu eder.
Çarşıdan,pazardan marketten bir şey alınca mümkünse gizlemeliyiz.Çünkü alan var,alamayan vardır.Hele aldığınız bir şeyse ondan vermek gerekir.Göz hakkı vardır.Eskiden  büyüklerimiz çarşı pazardan bir şey alınca bunları mümkün olduğunca gizlerlerdi.Çünkü alan var,alamayan vardır diye düşünülürdü.
Eskiden açıkta yiyecekler satılmamaya dikkat edilirdi.Hatta vitrinde olan ekmeği almazlar.Tezgah alınırdı.Çünkü vitrindeki ekmekte gözü olanlar var denilirmiş.
Ne kadar insanların gözü önünde yemek yememeğe etmek gerekir.Yerlerse de yanındakine vermesi iyi olur.Buna da göz hakkı denilir.Bunun için atalarımız;biri yer,biri bakar kıyamet ondan kopar demişlerdir.
Yine atalarımız bağ,bahçe ve tarlalarındaki meyve ve bağlarındaki üzümleri görenlere görenlerin  hakkı vardır diyerek gelip geçenlere onlardan ikram ederlerdi.Balkon ve bahçelerinde yemek pişirmemeye dikkat ederlerdi.Zira kokusu konu komşuların canı çeker derlerdi.Özellikle çocuklarına arkadaşlarının yanında bir şey yememelerini öğütlerlerdi.
Ama bu görgü ve geleneklerimiz neredeyse tamamen asimile oldu günümüzde.Bazıları sosyal medya sayfalarında çoluk çocuk yemek masalarından fotoğraflarını paylaşarak şu mekana ailece veya arkadaşlarla yemekteyiz diye paylaşımlar yapıyorlar.Yine bazıları sohbetlerinde filanca yerde şunları yedik diye anlatmaları da hiç etik değil.Bunlar maalesef hiç hoş değil.Burada da gören gözü hakkı  vardır.Ayıptır ve günahtır.Fakir,fukaranın,garip gurebaların olduğunu da  unutmayalım.,k
Lütfen bunlara çok dikkat etmeliyiz.Yoksa sofralarımızdan bet bereket kalkar.
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis

Büyüklük Sizde Kalsın

06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!