YENİDEN PUSULA - A.Kadir Ekmekçioğlu

YENİDEN PUSULA


GÜNÜN SÖZÜ:

Pusula yön gösteren manyetik bir cihaz olduğu gibi doğruluktan, dürüstlükten doğru tutum ve davranıştan ayrılmaktır.

Gaziemet gazetesinin kurulduğu ilk yıllardaki köşe yazımın adı PUSULA kod adımda uzun süre KAYNARCALI idi. Bu süreçte ilçemde iyi ve doğru yapılanları yazdığım gibi kötü ve yanlış yapanları yazdım. Kaynarcalı’nın kim olduğu çok merak edilince köşe adını değiştirmiştim. Şimdi tekrar köşe yazı başlığımı pusula kullanma kararı aldım.

Yine ilçemi ilgilendiren konuları yazacağım. İlçenin arsenikli de olsa su sıkıntısı yine had safhada. Sebebi 1980 li yıllarda yapılan su şebekesi yapılırken yaşadıklarımı anlatayım. Birçok bölgede su şebekesinin kanalizasyonun üzerinde olması gerekirken aksi yapıldı. Plastik ana su borularının çevresi elenmiş 35 cm.lik kumla kapatılması gerekirken taş ve molozlarla üzeri örtüldü. Dönemin belediye başkanı sayın Yaşar Karyağdı bunları gördü, yapanları ikaz etti. Lakin işi yapan iller bankası bu iş biz teslim alacağız diyerek Karyağdı’yı gale bile almadı. Kısa süre sonra standartlara uygun olmayan su borularından kaçaklar başladı. Bugünde ayni şebeke kullanılıyor. Sonuç malum. Ne olacak su sorunu ? En kısa zamanda Sorgun barajı tamamlanıp ilçeye kaliteli su getirilmeli.

Bu ilçenin kaderi midir bilmiyorum. Sorunları ve halkın istekleri galeye bile alınmıyor. Yetkili ve ilgililer sorunları öğreniyor. Halkın dert ve taleplerini de öğrenmesine rağmen İnşallah, Maşallah deyip unutuyor. Aksini iddia eden varsa hodri meydan. Yıl 2014 Cevizderesi ilköğretim okulu depreme dayanıksız gerekçesiyle yıkıldı. Dere mahallesi muhtarının cumhurbaşkanı nezdindeki okul yapılma talebine valilik 30.12 2016 da 2017 programa alınacak denilmesine rağmen hiçbir işlem yapılmadı diyen Dere mahallesi muhtarı Ali Kalaycı’ya kim sahip çıkacak?

Akparti de seçim maratonu başlıyor. Bir çok kişinin uhdesinde ilçe başkanlığı yatıyor. Bazıları el altından, bazıları ise açıkça ilçe başkanı olmak için yoğun bir şekilde çalışıyor. Hal böyle olunca Emet’in talepleri ve verilen sözler unutuldu. Yollara gelince artık işimiz Allah’a kaldı.

Taşeron işçilerin kadro beklentilerine gelince; bu garipler ağızlarını bıçak açmıyor. İçlerinde soluyup dışarıya yansıtmıyorlar. Umarım kurban bayramı öncesi kadro işleri olur.

Sözde savaş mağduru Suriye’li sığınmacılar ülkemizde gün geçmiyor, hırsızlık, gasp, fuhuşun yanında yağız hırsız ev sahibini döver misali kentlerde vatandaşlarımıza saldırı haberlerini izliyoruz. Ne olacak adamlara sığınma hakkı verdik. Kişi başına aylık para ve marketlerde kullanmak üzere kartta verildi. Haliyle azgınlaştılar. Kendi işçi ve emeklimize ise kaşığın ucu ile zam yapıldı. Buna ben hakkımı helal etmiyorum. Ya siz?

ŞEHİRLİ Mİ OLACAĞIZ

Kütahya’nın büyük olacağı gündemde. Olursa tüm ilçeler ve köyler Kütahya’nın mahallesi olacak. Yerel yönetimde de Kütahya’ya bağlı olacağız. İlçenin bir derdi ve yapılması gereken işi varsa Kütahya belediyesi onaylarsa yapılacak. İlçe gelirleri de onların olacak. Bizde Eti madenden aldığımız maden payı da büyük şehre gidecek. Köylere gelince mahalle olacak. Mükellefleri basit usul hakkını kayıp edecek. Emlak vergileri % 100 artacak. Köyler yok olacak. Köy tüzel kişiliği kalkacak. Köy meraları büyük şehrin insafına bırakılacak. İsterse hayvan otlatmaya da bilir. Bu durumda süt ve et fiyatlarını olumsuz yönde etkileyecektir. Merkeze uzak olduğu için belediye hizmetlerinden yararlanmaya bilir. Köylerde bina, ahır ve samanlık dahi yaparken plan, proje zorunluluğu var. Bu yazdıklarım sadece yüzde biri. Bu uygulama Emet ve köylerini bitirir. Kütahya belediyesinin ise eli güçlenir. Sanırım Kütahya büyük şehir olmadan önce il genelinde bir referandum yapılır. Yoksa biz yaptık mantığı ile hareket edilirse vay halimize. Bize tek yararı olur. Yıllardır Emet il olsun isteğimiz Kütahya’nın mahallesi olunca dolayısıyla bizde şehirli olacağız.

OKURLARIMDAN

Çöp konteynırlarının kokusunda devamlı şikayetle var. Doğru ve haklılar önce bunların yıkanması, kapaklarının onatılması ve vatandaşlarında çöplerini poşetlerle oraya bırakması isteniyor.

Küçük torunum Zeynep İstan telefonda bana dede ormanlarımız yanmasın. Ormanlarımızı hepimiz koruyalım dedi. Doğru ormanlarda ateş yakmayalım. Sigara izmariti ve cam kırıkları atmayalım.

 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis

Büyüklük Sizde Kalsın

06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!