Bir Zahmet Bakıver be Kardeşim - Cemal Özcan

Bir Zahmet Bakıver be Kardeşim


            Giriyorsun markete, dolduruyorsun market arabanı, neyi seviyorsan alıyorsun. Kardeşim bir dur yahu! Hiç o paketli ürünün arkasını çevirip okuyor musun? Ne var bunun içinde diye hiç merak ettin mi? Yoksa sadece damak tadına hitap etmesi senin için yeterli mi? Hadi sen yedin, peki ya çoluk çocuk…Onlara da mı yedirdin?
             Hazır gıdalar koruyucu, kıvam attırıcı, lezzet zenginleştirici ve renklendiricilerle dolu. Kullanımı gerekli, gereksiz, doğal veya yapay katkı maddeleri etrafımızı sarmış durumda. Bu konuda kamuoyunda bir bilgi kirliliği de var. Kabul ediyorum, üzülerek takip ediyorum, duyuyorum, okuyorum. Bilen de konuşuyor, bilmeyende konuşuyor diyeceksin. Hepsini dinlersem ben yiyecek içecek bir şey de bulamam diyeceksin. Hayır! Bilmelisin, araştırmalısın, eğer hazır alıyorsan öğrenmelisin.
Gözüme en çok batanlardan birini bu hafta seçtim. Monosodyum glutamat kısaca MSG, gıda koduyla E621, bilinen diğer adıyla Çin tuzu. Bu Çin tuzu gıdalarda bol miktarda kullanılan bir lezzet arttırıcı. MSG kullanılan gıdalarda, gıdanın lezzet özelliği arttırıyor ve insanda daha sık ve hızlı yeme isteğini uyanıyor. Yani yedikçe yiyesin geliyor, bırakamıyorsun. Cipslerde, hazır çorbalarda, et suyunda, tavuk suyunda, et ürünlerinde, baharat karışımlarında, soslarda, katı yağlarda başlıca kullanılsa da daha sayamadığım onlarca tür gıda ürünün içinde de kullanılıyor.
              Ne yapıyor bu MSG bize, hani dedik ya yedikçe yiyesin geliyor lezzetli geliyor diye işte obezite böyle başlıyor. Tek başına bunun için bile tüketmemek gerekir aslında ama bitmiyor ki baş ağrısı, yüzde kızarıklık, alerjik reaksiyonlar ile devam ediyor. Yakın zamanlarda böbreklerde, sinir siteminde hasara yol açtığı öğrenmeyi de zorlaştırdığı bildirilmiş. Hala insan sağlığına etkileri araştırılıyor. Alzheimer, Parkinson ve epilepsiyi de tetiklediği ileri sürüldü ama bu çalışma henüz ispatlanmış değil. İspatlansın ya da ispatlanmasın bunun tartışılıyor olması bile bizim bu MSG’nin bulunduğu ürünlerden uzak durmamız gerektiğini göstermeye yeter de artar. Uzak doğu mutfağında bol miktarda hala kullanılsa da bazı ülkelerde kullanımı çoktan yasaklandı bile.
Şimdi sen çorbanı evde kendin yapmıyor hazır alıyorsan, et haşlayıp et suyunu yemeklerinde kullanmıyorsan, domatesten kendi makarna sosunu kendin yapmıyorsan, meyve yemek yerine kalkıp cips yiyorsan bir zahmet bakıver be kardeşim içinde ne varmış.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
17Oca
23Ara

Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti

27Ekm
21Ekm
22Eyl

Ağzım AÇık Kalıyor Vallahi!