Bu yazı Trans Yağ İçermez - Cemal Özcan

Bu yazı Trans Yağ İçermez


 Neden acaba bu kadar belirtilerek yazılıyor. Madem bu kadar tehlikeli neden hala kullanılıyor. Neymiş bu doymuş yağ, doymamış yağ, trans yağ?Sadece margarinlerde mi trans yağ var? Ne gibi zararı var? Bu hafta sizlere biraz yağlardan bahsetmek istiyorum. Gelin hep birlikte inceleyelim.
         İlk önce doymuş ve doymamış yağları birbirinden ayıralım. Bilinen en basit yöntemi istisnaları olsa da doymuş yağların çok büyük bir çoğunluğu oda sıcaklığında katı halde bulunurken. Doymamış yağlar sıvı haldedir. En çok kullandığımız ve en çok bilinenlerden örnek vermek gerekirse zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır yağı gibi yağlar doymamış sınıfta, tereyağı, margarin, palm yağı ve trans yağlar da doymuş sınıftadır. Yani trans yağ asitleri sadece margarinlerde değil tereyağında, her ne kadar bitkisel de olsa palm yağında da bulunur. Hatta yanlış kızartma yöntemleri, kızartmada kullanılan yağın cinsi doymamış yağ asitlerinin miktarını artırabilir ve çok sağlıksız hale getirebilir. Bu da başka bir yazının konusu olsun. Bu hafta sadece trans yağ asitlerinden bahsedelim.
Yağların beslenme ve sağlık üzerine hem olumlu hem de olumsuz birçok etkisi var. Yağlar hem yüksek enerji kaynağı hem A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminleri bünyelerinde barındırmaları hem de omega yağ asitlerinin sağlık üzerine olumlu etkilerinden dolayı yeterli ve dengeli tüketmek koşulu ile diyetlerimizde yer vermemiz gereken gıda maddeleridir. Lakin fazla tüketimi kalp ve damar rahatsızlıklarına, kolesterol ve diyabete yatkınlığı da arttırdığından tüketirken bilinçli davranılmalı ve miktar olarak aşırıya kaçılmamalıdır.
 Trans yağ asitleri de içerisindeki doymuş yağlardan dolayı doymamış yağlara göre daha fazla olumsuz unsur barındırdığından bol miktarda yağ kullanılarak yapılan gıda ürünlerinin üzerine TRANS YAĞ İÇERMEZ yazısını görüyoruz. Bir nebze içimize su serpse de yine içlerinde bol miktarda yağ barındıran gıda ürünlerini tüketirken dikkatli olmalı mümkün olduğunca az tüketmeliyiz. Trans yağ asitleri kullanıldığı gıdanın raf ömrünü arttırdığı ve gıda ürünlerini daha lezzetli hale getirdiği için birçok üründe tercih ediliyor. Trans yağ asitleri gıda sektöründe en çok margarinlerde, pasta börek gibi unlu mamullerde, dondurmalarda kullanılırken, tereyağı, kırmızı et ve et ürünlerinde de bulunur. Yeterli ve dengeli beslenmek için trans yağların vücuda alınımını azaltmalıyız. Aksi takdirde kalp ve damar rahatsızlıkları, kolesterol, diyabet sizi kapıda bekliyor olacak...
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
17Oca
23Ara

Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti

27Ekm
21Ekm
22Eyl

Ağzım AÇık Kalıyor Vallahi!