Her Gün Mutlaka Askorbit Asit - Cemal Özcan

Her Gün Mutlaka Askorbit Asit


        Bugün sizlere  her gün bir miktar diyetimizde olması gereken vücuttaki fonksiyonlarını saymakla bitiremeyeceğimiz bir diğer adı askorbik asit olan c vitamininden bahsetmek istiyorum.
         Malum önümüz kış, havalar da yavaş yavaş soğuyor. Nezle ve soğuk algınlığına kış aylarında daha fazla yakalanıyoruz. Bu tür hastalıklara daha az yakalanmak, vücut direncimizi yüksek tutmak için beslenmemize dikkat etmek zorundayız. Sağlıklı ve dengeli beslenmeli, aynı zamanda yeterli düzeyde antioksidanı vücudumuza almalıyız. Bu antioksidanlardan biri de askorbik asit olarak da bilinen c vitaminidir.
           C vitamini vücut dokularının oluşturulmasından tutun da kan damarlarında, kemiklerde, kaslarda bulunan kolojen proteinlerini oluşturmak için de ihtiyaç duyulan önemli bir vitamindir. Hemen hemen her canlı dokuda da bulunur. Sigara dumanı, toksik kimyasallar gibi vücuda zarar veren maddelerden kaynaklanan hasara karşı da vücudu koruyan birkaç antioksidandan biridir.
            Sağlığımız için bu kadar önemli olan c vitamini vücutta depolanmadığı için fazla  aldığımız durumlarda vücuttan atılır. Bu sebeple c vitaminini her gün belli bir miktarda almak zorunda kalırız. Fazla alınan c vitamini ise mide bulantısı, baş ağrısı gibi olumsuzlukların yanında böbrek taşı riskini de arttırır. Normal beslenme yoluyla günlük alınması tavsiye edilen c vitamini miktarı yetişkinler için 90 miligram civarındadır. Tabi ki bu miktar kişi için belirlenmeden önce mutlaka doktora başvurulması gerekir.
           Gel gelelim c vitamini hangi besinlerde bulunur? Nasıl ve ne şekilde tüketilmelidir? Sorularını cevaplamaya. C vitamini suda çözünen bir vitamindir. Protein yapıda olduğundan yüksek sıcaklıkta çabuk bozulur. Bu sebeple c vitaminince zengin besinleri tüketirken bol su ile yıkayıp mümkün olduğunca çiğ tüketmeliyiz. Çiğ tüketemediğimiz besinleri  ise az suda pişirerek tüketmek suda çözünen c vitaminini bir kısmının pişirme suyunda kaybolmasını engelleyeceğinden bu besinleri az suda ve çok yüksek ateşte pişirmeden tüketmeliyiz.
           C vitamince zengin besinleri sıralayacak olursak narenciye ürünleri, kivi, çilek, kavun, karpuz, mango, domates, brokoli, yeşil biber, kırmızı biber, patates, karnabahar, lahana, yaban mersini, ıspanak, ananas, başı çekmektedir.
            Her gün bu yukarıda saydığım besinlerden bir miktar ve doğru şekilde tüketmek gerekir. Vücudumuzda ne yazık ki sentezlenmeyen c vitamini almak, dirençli olmak  anlamına gelir. Beslenmemize dikkat edelim, diyetlerimizde c vitamine her gün mutlaka yer verelim.
             
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
17Oca
23Ara

Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti

27Ekm
21Ekm
22Eyl

Ağzım AÇık Kalıyor Vallahi!