Önce Veganlar Okusun - Cemal Özcan

Önce Veganlar Okusun



Uzun süre vegan beslenmenin sağlık açısından olumsuz yanlarından geçen hafta bahsederken ısrarla vurguladığım bir konu vardı. B12 vitamini. B12 vitaminini ve vücuttaki fonksiyonlarını daha sonra konuşalım demiştik. Sıcağı sıcağına bu hafta b12’yi ele alalım.
                B12 vitamini suda çözünen vitaminlerden biri olduğu için bol suyla haşlama yapıldığında besinlerden suya geçebilir. Bu sebeple bol suyla haşlama yapmadantüketmek eğer yapıldıysa dahaşlama suyunu da bir şekilde bir yerlerde kullanmalıyız.Yüksek sıcaklıkta uzun süreli pişirme işlemine maruz kaldığında bozulmaya uğrayacağından, yine yüksek sıcaklı uzun sureli pişirmelerden kaçınmalıyız. B12 vitaminibir miktar vücutta özellikle karaciğerde depolanabilir ve çok az bir miktarda bağırsaklarda sentezlenebilir(ama bu asla sizi aldatmasın sentezlenen miktar alınması gereken miktarın çok çok altında). Şimdi bu b12 denen arkadaşın vücut içerisinde öyle hayati fonksiyonları var kiveganlarıngöz ardı ettiği gibi görmezden falan gelemeyiz, gelmemiz de mümkün değil.
                Kandaki kırmızı kan hücrelerinin üretiminde başlıca rolü oynadığı için b12 eksikliği direkt olarakkansızlığa neden olacak bununla kalmayıp yanında halsizlik, çarpıntı, göz kararmasını dagetirecek. Sinir sistemimizin sağlığı, beyin fonksiyonlarımız içinde çok önemli olduğundan eksikliğiunutkanlık , konsantrasyon bozukluğu hatta yaşlılarda depresyona kadar gidebilir.Aynı zamanda DNA’nın oluşmasına ve düzenlenmesine de yardımcı oluyor.Sinir sistemindeki elektriksel iletimde de b12’nin parmağı var. Magnezyum, çinko gibi yine önemli minerallerin çalışmasında etkili, folik asitle de birlikte çalışan bir vitamin.Yani arkadaş var da var... her fonksiyonu önemli her fonksiyonu hayati.
B12 vitamini bitkilerde sentezlenmediği için alabileceğimiz kaynakların hepsi hayvansal kaynaklardır. Et, yoğurt, süt, peynir, yumurta, karaciğer vebalıkta bol miktarda bulunur. Bu kadar fonksiyonunu saydığım b12’nin vücut için ne kadar elzem olduğunun farkında olmak ve aşırıya kaçmadan hayvansal gıdaları da tüketmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Yoksa veganlar gibi maazallah çantanızda b12 tabletleriyle dolaşmak zorunda kalır ya da ‘’ya b12 takviyeli bir şey bulalım da alalım’’ diye market arabası elinizde fellik fellik gezersiniz...
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis
17Oca
23Ara

Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti

27Ekm
21Ekm