Öyle Hıyar Deyip Geçmeyin - Cemal Özcan

Öyle Hıyar Deyip Geçmeyin



          Kaba saba deyin, görgüsüz deyin hatta odun deyin bu tür insanlara ama hıyar demeyin. Nasıl bir serüven geçirdi? Böyle bir anlamı nasıl kazandı? Bilinmez lakin bu meyvenin bu anlamla anılması benim gücüme gidiyor. Neden mi? 
        Anavatanın Kuzey Hindistan olduğu tahmin edilen bu nazik meyvenin Anadolu’da çok uzun zamandır yetiştiriciliği yaygın şekilde yapılıyor. Hem de öyle bir şekilde yemek kültürümüze uyum sağlayıp kendini kabul ettirmiş ki; Her salatamızın olmazsa olmazı, o bizim meşhur yoğurdumuzun can yoldaşı, turşularımızın vazgeçilmezi olmuş.
        İçinde barındırdığı bol miktarda c vitamini sayesinde vücuda alınımında vücut direncini arttırır. Vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı olur. Lifli yapıda olması ve hemen hemen %96’lık su oranına sahip olması sebebiyle kolay sindirilir. B grubu vitaminleri ve k vitamini yönünden de zengindir. Magnezyum, çinko, kalsiyum, demir, fosfor gibi mineralleri bol miktarda içerisinde bulundurur. Vitamini kabuğunda denilen meyvelerden biridir aynı zamanda. Kabuğu bol miktarda a vitamini içerdiğinden soymadan tüketmek sağlık açısından daha faydalıdır. Vücuttaki insülin üretimini artıracağından diyabet hastaları içinde çok faydalı bir meyvedir. Kan basıncını da dengeleyip kardiyovasküler özelliğiyle de kalp ve damar dostudur. Hatta son yapılan araştırmalar ile kanserle de savaştığı da ortaya çıktı. Cilde iyi geldiğini zaten söylemeye gerek bile yok aslında bu yüzden maskelerin, kürlerin, kremlerin içinde hep kullanılır.
         Şimdi bu kadar faydasını saydığımız hıyarı sen kalk topluma hiçbir yararı olmayan, görgüden yoksun, kaba insanlara yakıştırma için kullan, hıyarın adını kötüle. Olur mu? Hıyar da alınır arkadaş, zoruna gider vallahi
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
17Oca
23Ara

Kış Gelirken Şimdi Salep Vakti

27Ekm
21Ekm
22Eyl

Ağzım AÇık Kalıyor Vallahi!