SEÇİMİN KAZANAN VE KAYBEDENLERİ - Ercan Kolku

SEÇİMİN KAZANAN VE KAYBEDENLERİ


İlk kazanan Hiç şüphesiz  İlk turda  Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan.... Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan  kuşkusuz listenin başında. Zira 16 yıl sonra yüzde 52,58 oy alarak, 2014’teki yüzde 51,79’un üzerine çıktı. Erdoğan, kendi kitlesinin dışından da oy potansiyeline sahip bir lider. Ve bu sayede 2002’de yüzde 34,42 oyla çıktığı yolda partisinde yüzde 49,5’lara, şahsında da yüzde 52,58’e ulaşmayı başardı.

                Dünyada partisi bölünüpte 2  partiside barajı aşan tek parti Mhp…1 Kasım 2015’te 11.9 oy alan MHP, Erdoğan’a verdiği destek nedeniyle baraj altında kalacak diye düşünülürken 11.3 oy alıp Meclis’e 49 milletvekili soktu.Ayrıca çoğunluğu Mhp’2den geçen İyi partide girdiği ilk seçimde barajı geçen parti olarak kazananlar hanesinde yer aldı…

                Ana muhalefette  partisinin üstünde toplumun herkesiminden oy alabilen  bir lider Muharrem İnce…Kişisel oyu ile Chp’nin  8 puan üstüne çıktı. İnce’nin başarısı, CHP oylarını toplamasında. Bu da onu CHP için daha güçlü bir ‘lider adayı’ haline getirdi.

                               SEÇİMİN KAYBEDENLERİ

                En başta Meral Akşener… Partisi  barajı geçerken kişisel oyu  partisinin altında kaldığı için ilk kaybedenlerden. Dip dalgası ile yola çıkan İyi parti kafası karışıkların altenatifi olurken, siyaset sahnesinde  önümüzdeki dönemde merkez sağda boşluğu  doldurmaya aday bir parti doğdu.Ama şunuda mutlaka yazalım.Basından Kaçırılan Akşener'in  gölgede kalması konusunda, iyi manipüle edildi. Ve tabi sonuç alındı...

                Saadet partisi ve bilge başkan… İşin açığı herkes enaz yüzde 3’lerde bekliyordu. Zira Sp daha çok içerisinden doğmuş Ak partiden oy alabileceği için seçimi 2. Tura götürebilecek en yüksek kapasitede parti görülüyordu.Ancak sempati sandığa yansımadı.

                Oylarını yüzde 49’dan 42 lere düşüren AK partinin de kendini ciddi anlamda sorgulama zamanını geldiği aşikar. Liderinin 10 puan fazla aldığı bir partinin ,oy kaybını sadece bölgesel milletvekili tercihleri ile açıklayamayız.Mutlaka ekonomik bunalım, bölgesel  beklentiler gibi faktörlerde oy kayıplarında etkili oluyor.

                               KÜTAHYA VE EMET TE SEÇİM KAZANAN KAYBEDEN…

                Ülke genelinde olduğu gibi Kütahya ve ilçelerinde Erdoğan sandıkları patlatırken, AK parti pastadan  payını alanlardan oldu.Ancak farkındaysanız Kütahyada bile Ak partiye düşen pasta payı her dönem azalmakta…

                Emet’te 2015 seçimlerinde yüzde 65 olan AK parti yüzde 60 lara,Emet merkezdede ilk defa yüzde 50  altına düşmeye yakın bir seviyeye yüzde 52 ye geldi.   Bor karbür krizi, bitmeyen yol çilesi  vs derken seçmenin  kıırgınlığını teşkilatın yoğun çabası engelledi.

İddia ediyorum, eğer AK parti Emet ilçe başkanlığı  başkanı ve yönetimi ile gençlik kolları ile kadın kolları ile yoğun bir seçim çalışması uygulamasaydı,Emette bu oy çok daha aşağılara düşerdi.Emet Teşkilatının Ramazan ayında  ev ev köy köy dolaşması, genelde 3 binden fazla beklenen oy kaybını 1750 lerde bıraktı.

Mhp Emet merkezde 1376 toplamda 2383 oy alarak 2. Parti konumunu korudu.Üstelik bu defa İyi parti faktörü olmasına rağmen oylarını artırdı.  Kütahyadan Ahmet Erbaş’ı meclise taşımayı beceren Kütahya Ve Emet mecliste farklı seslerininde duyulmasına yol açtı.

İyi parti ise ilk defa girdiği seçimlerde kimin desteği olursa  olsun 1311 oy almayı başardı. Merkezde 767 oy alan İyi parti özellikle yerel seçimlerde Emette kilit parti görevini üstlenebilecek konumda.

Chp’nin oylarını artırdığıda bir gerçek. Bu dönem ilçemizin ve bölgemizin en önemli kazanımlarından  biri Chp Kütahya Milletvekili Fazıl Kasap’tır. Bölgemiz doğumlu Kasaptan beklentiler üst düzeydedir.

                                SAADET KÜTAHYADA CHP Lİ VEKİL Mİ ÇIKARDI?

  • Öncelikle sosyal medyada okumuşu, okumamışı, başka partiden aday olduğu için konuşması yakışık almayacak tipleri, sosyal medya  trollerinin özellikle Saadet partisine Kütahyada yüklenmeleri hiç adil değil. Neymiş efendim 40  yıl sonra  sol Kütahyadan Milletvekili çıkarmış.

Bu trollerin unuttuğu 21. Dönem DSP Kütahya Milletvekili Emin Karaa’yı hatırlatırken, merkezde oyu 7 bini bulmayan Saadet partisininbu dönem Chp’den vekil çıkardığını iddialarına gülüyorum.

Seçim sistemini, dhont’u,hatta matematiği bilmeyen bu zevatlar Kütahyada Millet ittifakının toplamda 94bin oy aldığını, Millet ittifkının Dhont’un 3. Ayağında vekil çıkarmaya hak kazandığını hatırlatalım. Ha Saadet Kütahyada oyunu10 binin üzerine çıkarsaydı5. Milletvekilliği5 bin oy farkla AK partiye giden vekiliğin biri daha Millet ititfakına gelecekti diyebiliriz. O zaman Saadete desteğinizle bir vekil gitti diyebilirdiniz. Ancak unutmayın ozaman da o vekillik Chp’ye değil, 40 bin oy alan İyi partiye yarardı.Bunuda bilin.

                Ayrıca Chp de bizim Saadette… İyi partide bizim Ak partide…Bbp si de bizim Mhpside…Hatta Perinçeğin partisi bile bizim.Tek benim kafamın almadığı Hdp’dir,onunda nedenini sanırım yazmaya gerek  yok. Kendilerin den olmayan, partiliyi, zümreliyi, ayırt etmek isteyenlere prim vermeyin.Hep birlikte Emet,Kütahya ve Türkiye değilmiyiz yoksa?AKistanda kurmayacağımıza göre,lütfen kimseyi ötekileştirmeyelim.

  • Emet sandık sandık analiz ve köylerimizi Cuma makalemizde sizlerle paylaşıcam .Özellikle 2 köyümüz dikkatimi çektiki    evlere şenlik . Bazen fırsatları çokda güzel kaçırıveriyoruz gibi geliyor.Cuma devamda buluşmak üzere…Devamı var…

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Nis
25Nis
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da